Átalakulnak a középiskolák

2015.06.12. 10:46

Szétválasztják a gimnáziumokat és a szakmát is adó középiskolákat.

Július elsejétől megkezdődik a profiltisztítás a középiskolák között: szétválasztják a gimnáziumokat és a szakmát is adó középiskolákat. A gimnáziumok továbbra is a Klebelsberg-központ fenntartásában maradnak, július 1-től azonban 300 szakiskola és szakközépiskola átkerül a Nemzetgazsasági Minisztérium fenntartásába. 2016. július 1-től 50 másik iskola is az NGM-hezkerül - írja az Index.

A lap úgy véli, a szakképzést folytató középiskolák leválasztása a gimnáziumokról nem mindenhol fogja megszüntetni a gimnáziumi képzést, szakemberek szerint azonban azok a gyenge gimnáziumok megszűnhetnek, amelyeket az elmúlt időben inkább kényszerűségből alapítottak.

Átalakulnak a középiskolák

A kormánynak eddig sem volt titkolt szándéka a gimnáziumi helyek szűkítése, vagyis, hogy csak azok tanuljanak gimnáziumokban, akik később egyetemen szeretnének tanulni. Ezért legalább 20 ezer diákot inkább az érettségit és technikusi végzettséget is adó szakgimnáziumokba terelnének át.

A a fenntartóváltással ismét gyökeres változás kezdődik a hazai közoktatásban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban arra utalt, hogy egy érettséginek ma már nincs nagy jelentősége a munkaerőpiacon, szemben egy jó szakképzettséggel, az Index egy korábbi cikke azonban arra világított rá, hogy Magyarországon ez sajnos nincs így. Ugyani még mindig jobban lehet elhelyezkedni érettségivel és diplomával. 

Az átalakítás leginkább azokat a középiskolákat érintheti, amelyekben gimnáziumi és szakközépiskolai osztályok is működtek. Nyolcvan ilyen iskola került át most az NGM-hez , és több helyen pánik tört ki, hogy a reformmal meg fog szűnni a gimnázium. A szakemberek szerint azonban ez nem mindenhol baj, mert ezeknek az iskoláknak a jelentős része korábban kényszerűségből jött létre.

További érdekes részletek és az eredeti cikk itt olvasható.

 

.