Hirdetés

Büntetőeljárás indul az Öveges programban tapasztalt visszaélések miatt

2014.12.18. 17:27

Hirdetés

 Az Öveges program keretében tapasztalt jogszerűtlen forrásfelhasználás miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az V. kerületi rendőrkapitányságon, az uniós forrásokkal való visszaélések bűncselekményének gyanújával - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    Ismertette: a Miniszterelnökség lezárta a belső vizsgálatot, amely többrendbeli szabálytalanságot állapított meg. A program keretében kémia tantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények – emlékeztetett.   

  A helyettes államtitkár kitért az LMP szekszárdi politikusa által szerdán nyilvánosságra hozott, több száz projektet tartalmazó listára is, amelynél Hadházy Ákos szintén korrupció felmerülését feltételezi EU-s források kapcsán. Csepreghy Nándor azt mondta: amennyiben konkrét bűncselekményre vonatkozó információk állnak a rendelkezésére és biztos állításaiban a politikus, tegye meg saját maga a büntetőfeljelentést. Önmagában azonban nem utal bűncselekményre, hogy egy-egy cég bármilyen projekt kapcsán több pályázatban is érintett kivitelező - szögezte le.


    Emellett a Miniszterelnökség is belső vizsgálatot folytat le, és ha szabálytalanságot állapítanak meg, és az ugyanúgy büntetőjogi következményekkel jár - tette hozzá a helyettes államtitkár.

    Csepreghy Nándor szerint a fejlesztési források osztásánál mindig felmerül a korrupció kockázata, kiemelte ugyanakkor, hogy a kormány a korrupciós esetek számának csökkentése érdekében még a 2014-2020-as uniós ciklus indulása előtt intézkedéseket vezetett be.

    Ezt a célt szolgálta az intézményrendszeren belül a kiszervezett feladatok - külső szakértők projektértékeléshez, támogatói döntések meghozatalához nyújtott támogatásának - megszüntetése - emlékeztetett.

    Kijelentette: azok az érdekcsoportok, amelyek 2007 előtt részt vettek a fejlesztéspolitika kialakításában, majd ezt követően az államigazgatásból átigazoltak az üzleti szférába és megvámolták a rendszert, a következő időszakban el fogják veszíteni ezt a fajta megélhetésüket.

    Felhívta továbbá a figyelmet, hogy soha, senkinek nem volt előre meghatározott kvótája nyertes uniós pályázatokra, bárki keltett is ilyen látszatot, az csalás és megtévesztés. A Miniszterelnökség a legszigorúbban, ha kell, büntetőjogi eszközökkel fel fog lépni mindenki ellen, aki ilyen ajánlatokkal keres meg potenciális pályázókat, és arra is figyelmeztetett, hogy már azokra is a korrupció gyanúja vetül, akik az ilyen megkeresőknek kifizetést teljesítenek. Ezután felsorolta mindazokat a fejlesztéspolitikai eljárási és intézményi intézkedéseket, amelyeket a korrupció veszélyének csökkentése érdekében a Miniszterelnökség bevezetett, és amelynek csak szigorítása várható a 2014-20-as időszakban.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szombathelyi LMP is pedzegette az itteni, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban megvalósult Öveges-programot, de végül is ebből nem lett ügy.

.