Legenda születik – Almacsavarás és diplomaosztó Szombathelyen

2014.07.07. 20:30

Az új szombathelyi legenda a hétvégi diplomaosztó ünnepségekhez kapcsolódik.

Minden városnak megvannak a maga bolondos, olykor pikáns és néha romantikus legendái. Sokan zarándokolnak Veronába azért, hogy megérintsék Júlia szobrának mellét, hátha rájuk talál a szerelem. New Yorkban Ádám férfiasságának tulajdonítanak különleges erőt. Aki Rómában bedob egy érmét a Trevi-kútba, az biztosan visszatér még a városba.

 De hazai pályán is akadnak érdekességek bőven: Azok a párok, akik a pécsi lakatfalon szerelmük jelképéül közös lakatot csatolnak fel, azok kapcsolata örökké fog tartani. Ugyanígy járnak azok, akik Szentiván éjjelén együtt ugranak át a tűz fölött. A Budai Várban elhelyezett Hadik András szobor lovának heréjének megsimogatásától sikeres vizsgákat várnak a műegyetemista diákok és a turisták egyaránt.

Mint ahogyan azt már korábban is írtuk, Szombathely sem szűkölködik ehhez hasonló hagyományokban. Az egyik legenda azonban úgy tűnik, változóban van a korábbiakhoz képest. Ez pedig nem más, mint a Károlyi Gáspár téren felállított óriási gránitalma története.

Alma a szombathelyi egyetem előtt

Az eredeti szándék az volt, hogy a gyümölcsöt olyan talapzatra helyezik, hogy a diákok mély levegővel és egy nagy lendülettel mintegy szerencsét kívánva a vizsgákhoz, megforgathatják azt a tengelye körül. Manapság azonban úgy hírlik, az almát csak a már diplomát szerzett tanulók tudják megcsavarni. Ha ez igaz, a hétvégén megrendezett diplomaosztó ünnepség jó ürügyet kínál a legenda kipróbálásához a végzős hallgatóknak. Meg is kérdeztünk néhány szombathelyi tanulót, hogy hallották-e már ebben a formában a történetet, illetve, hogy az ünnepély után szerencsét próbálnak-e a hatalmas gránit gyümölcsnél.

Gabi: Hallottam már erről a legendáról, igaz, nem sokat. Annyit tudok, hogy a diploma megszerzése után szokás megcsavarni az almát, de aki előtte teszi ezt meg, az balszerencsét hoz a fejére. Ha kézhez kapom az okiratot, én is meg fogom csavarni.

Vivi: Hát, megmondom őszintén, nem tudom, hogy miért kell megcsavarni az almát, de ha valaki elmondja, biztos megcsavarom, mert babonás vagyok.

Patrik: Igen, már hallottam róla a csoporttársaimtól, és már nagyon várom a diplomaosztót, hogy én is jogosan megcsavarhassam az almát. Az ünnepség után mindenképpen ki fogom próbálni ezt a szokást.

.