Hirdetés

Molnár Miklós a szombathelyi mérnökképzésről

2014.05.27. 09:37

Molnár Miklós a szombathelyi mérnökképzésről - az alpolgármester az Autopro.hu szakportálnak adott interjút. 

Hirdetés

Molnár Miklós a szombathelyi mérnökképzésről - az alpolgármester az Autopro.hu szakportálnak adott interjút. 

Az utolsó hír az volt a mérnökképzéssel kapcsolatban, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem az igényelt 600 millió forint helyett csak 100 millió forintot kapott az előkészítésre. A hír kapcsán az alpolgármester igyekezett pontosítani a számok mögött rejlő információkat. Véleménye szerint Szombathelyen szükség van a mérnökképzésre. Ha jövő szeptemberben nem indul el a mérnökképzés, akkor a térség gazdasága 3–5 éven belül stagnálásba fordul. Mindenkinek, legyen az egyetemi vezetés, városvezetés, kormány, elemi érdeke, hogy megvalósuljanak a tervek. 

Molnár Miklós

Ha sikerül, akkor a következő 20–25 évben folytatódik Szombathely és a térség fejlődése.  Szombathelyen adottak a képzés feltételei, megtalálták a városban azt a helyszínt is, ahol a duális képzési központot alakítják ki. Kiemelten fontos szempont volt, hogy a képzőhelyek relatíve közel legyenek a cégekhez - mondta az alpolgármester. 

Jelenleg várják a szakma és a politika támogatását a mérnökképzés akkreditációjához. Az anyag a szakmai tartalom szempontjából a szakemberek véleménye szerint megfelel a követelményeknek. A jövőbeni fejlődés záloga a gépész-, majd a későbbiekben a villamosmérnök képzés indítása. Ha ez megvalósul, akkor a cégek tulajdonosai még szívesebben hoznak ide újabb és újabb fejlesztéseket. Amikor a kormányzathoz fordultak, annak reményében tették ezt, hogy nem támogatást kérnek, hanem befektetést.  

A mérnökképzésben résztvevő gyerekeknek városi ösztöndíjat ajánlunk, havi 50 ezer forintot az első év első hónapjától kezdve, ha vállalják, hogy Szombathelyen fognak elhelyezkedni. Már most is nagy az érdeklődés az oktatók részéről, ami a sikeres akkreditáció esetén biztosan még tovább fog nőni. A magyar lakosság mobilitása alacsony, ezért az kevésbé valószínű, hogy a munkaerő tömegesen ide költözik például az ország keleti részéből - tette hozzá. 

Szombathely lehetőséget és befektetést kér a kormánytól - fogalmazott korábban véleményét összegezve az alpolgármester. 

.