Így vett részt Szombathely az országos tanársztrájkban

2016.04.20. 09:09

A nap történései.

A pedagógusok sztrájkbizottsága 8 órától egész napos országos munkabeszüntetést hirdetett április 20-ára. Reggel megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen, majd egész nap követtük az eseményeket.


Frissítés:

14.00 Sztrájkolók Szombathelyen

A Pedagógusok Szakszervezete tette közzé pár perccel 14 óra előtt. Az Aranyhíd Micimackó Óvodában készült.

Ezek szerint mégis volt olyan Vas megyei óvoda, ahol beszüntették a munkát.

Így vesz részt Szombathely az országos tanársztrájkban

12.50 A Nagy Lajos Gimnázium és a Paragvári Utcai Általános Iskola

A nyugat.hu tudósítása szerint a Nagy Lajosban a tanári kar fele, 19 ember nem állt munkába. Így voltak olyan diákok, akik "rendes" órán ültek, más osztályokat összevontak, így felügyeltek rájuk. Azok pedig, akiknek elmaradtak az óráik, vagy nem is mentek iskolába, vagy a büfében, illetve a nagyobb előadótermekben tartózkodtak.

A Paragváriban a tanárok kétharmada sztrájkol. A többiek összevont osztályoknak tartottak órákat, főképp az alsósoknak, mert a felsősök alig mentek iskolába.  

12.20 Vas megyében az intézmények 19,4 százaléka sztrájkol

Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei vezetője, a mai sztrájk helyi koordinátora szerdán, a déli órákban arról tájékoztatta a closer.hu portált, hogy 27 intézmény 534 pedagógussal, 39 nevelést-oktatást segítővel és 16 egyéb, technikai és adminisztratív dolgozóval vesz részt a sztrájkban Vas megyében, ami 19,4 százalékos arányt jelent.

Az óvodák közül egyikben sem sztrájkolnak - tette hozzá.

12.05 Megállt-e az élet öt percre a szombathelyi városházán?

Nem tudjuk, mindenesetre a közgyűlésen egyik képviselőnek sem jutott eszébe, hogy a képviselő-testület délben öt percre  szolidaritását fejezze ki a sztrájkoló tanárokkal.

Délelőtt egyedül Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője szólalt fel még az ülés elején az oktatás témájában: napirendi pontot javasolt: tárgyaljanak arról, Szombathely miként tudná visszavenni az általános iskoláit. 

Puskás Tivadar polgármester erre azt mondta, a közoktatás jelenleg átalakítás előtt áll, ha aktuálissá válik a kérdés, közgyűlés lép majd.

Végül nem lett napirendi pont a javaslatból. 

Budaörsön viszont délben abbahagyta a munkát a képviselő-testület és kiment a városháza elé. Az erről készült fotót pedig megosztották a Facebookon. Íme:

Így vesz részt Szombathely az országos tanársztrájkban

11.30 Az "ország egyik legjobb művészeti szakközépiskolájának" ablakai

Torjay Valter, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára osztotta meg a Facebookon az alábbi fotót, amelyhez hozzáfűzte, hogy ő ugyan nem sztrájkol, de megmutatja az "ország egyik legjobb művészeti szakközépiskolájának" ablakait.

ország egyik legjobb művészeti szakközépiskolájának ablakait.

10.30 Kőszeg

„Félre lett tájékoztatva a jó nép” – mondta a Magyar Nemzet Online-nak Jandrasitsné Maitz Gyöngyi, a kőszegi Jurischich Miklós Gimnázium tanára, mint kifejtette, bár „a média ezzel van tele”, nem a fizetésemelésért küzdenek. A nevelőtestület 2/3-ada sztrájkol az intézményben, a többi pedagógust pedig beosztotta az igazgató helyettesítésre, így minden óra meg van tartva.

10.05 Sztrájk a Neumannban

23 pedagógus nem, 21 viszont sztrájkol a szombathelyi Neumann Általános Iskola transzparensekkel díszített könyvtárában. Németh Ernőné szakszervezeti vezető elmondta a Magyar Nemzet Online-nak, hogy kevesebben vannak a diákok a megszokottnál, de pontos létszámról nem tud beszámolni, arról viszont igen, hogy délután a napközis diákokat hazaviszik a szülők. A tanító arról is szólt, ő személy szerint a legfontosabb követelésnek a 22 órás kötelező óraszám visszaállítását tartja, de az oktatást támogatók béremelését is támogatja. „Ők nem mertek kiállni, félnek a következményektől” – tette hozzá.

9.39 A szociális dolgozók is sztrájkolnak

A szociális dolgozók kisebb csoportja is csatlakozott a sztrájkhoz, az ország több nagyvárosában két órára leállnak a családsegítő szolgálatok, hajléktalan- és idősellátó központok - követve a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság felhívását - írja az Origó.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy tudja, többek között Győrben, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Dunaújvárosban, Pakson, Gyöngyösön, Érden és Százhalombattán is munkabeszüntetés várható a helyi szociális intézményekben.

9.36 Hébe-hóba vannak órák a „szombathelyi gépipariban”

Az iskola nagy részének már első órája sem volt a szombathelyi gépipari szakközépiskolában, főleg a közismereti tárgyak órái maradtak el, és valószínűleg a negyedik óra végétől már egyet sem tartanak meg. A tanárok a nevelői szobában várják a sztrájk végét – tudta meg a hvg.hu. 


Korábban írtuk

A kép persze valószínűleg csalóka, mivel a sztrájkolók számára vonatkozó pontos adatokkal még nem szolgálhatunk, illetve csak az intézményeken kívül készíthettünk fotókat. Azt viszont talán kijelenthetjük, hogy ezen a reggelen érzékelhetően kevesebb diákkal találkoztunk a városban, mint más napokon. 

Az Ady tér környéke. Általában ennél azért jóval több gyerek igyekszik iskolába reggelente


Negyed nyolc és háromnegyed nyolc között igyekeztünk minél több iskolánál ott lenni. Hét intézményre futotta az időnkből, mindenhol eltöltöttünk néhány percet, hogy lássuk, sok diák igyekszik az iskolába vagy csak néhányan. 

„Vas megyében jelenleg 32 iskola jelezte, hogy csatlakozik a sztrájkoz. Ezek között vannak szombathelyi, kőszegi, körmendi, sárvári és szentgotthárdi intézmények is. Emellett pedig 542 pedagógus jelezte a részvételét” – mondta el még tegnap a nyugat.hu-nak Mitre Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének Vas megyei elnöke.

A cikkben felsorolt szombathelyi intézmények között vannak általános iskolák (az Aranyhíd, a Bercsényi, a Neumann, a Paragvári, az Oladi, a Derkovits, a Nyitra Utcai, a Zrínyi) ls középiskolák egyaránt, bár ezek jóval kevesebben (Nagy Lajos és a Puskás). 

És akkor mutatjuk, mit tapasztaltunk.

Derkovits

Az intézmény a fenti információ szerint a sztrájkhoz csatlakozók között van. És valóban, úgy láttuk, a megszokottnál jóval kevesebb gyerek gyülekezett az udvaron, várva arra, hogy fél nyolckor bemehessenek az épületbe.

Bolyai

Az általános iskola és gimnázium ugyan nem szerepel a felsorolásban, ám a Bolyai utcában alig van a forgalom (akinek reggelente erre vezet az útja, az tudja, hogy a gyerekeket az iskolába kocsival hordó szülők a kis utcában nagy forgalmat képesek generálni), És bár az iskolába folyamatosan érkeztek a gyerekek, az ő számuk sem látványos.

Műszaki szakképző

Csupán néhány diákot láttunk az iskola előtt, voltak, akik éppen befelé igyekeztek, mások a kerítés mellett álltak.

Puskás

Hasonló volt a helyzet, mint a Műszaki esetében.  

Aranyhíd

Az előbbiek után itt macskakörmözhetnénk. A Puskáshoz hasonlóan a sztrájkolók listáján szereplő intézményről van szó. 

Nagy Lajos

Újabb macskaköröm.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Dózsa György utcában csak néhány diákot láttunk.

Kereskedelmi

Itt viszont folyamatosan, nagyobb csoportokban érkeztek a diákok, az ablakok mögött pedig egyértelműen láthatóan tanítás volt.

.