Olaszország strandjait felosztották egymás között a nemzetek

2010.08.11. 07:47

 Más olasz tengerparton szeret nyaralni a német és máson a francia turista. A világ nemzetei felosztották egymás között Itália strandjait, miközben az olasz idegenforgalom a külföldiek tömeges visszatérését ünnepli.

Áruld el, melyik olasz tengerparton napozol, és megmondom, melyik országból érkeztél. Köztudott, hogy a magyarok leginkább a hazánkhoz közel eső Veneto és Friuli-Venezia Giulia tengerpartját látogatják. Igaz messzebb, az olasz csizma sarkában is találni kalandvágyó magyar turistákat.

Magyarokhoz hasonlóan a németek és osztrákok is Jesolo, Lignano Sabbiadoro és Bibione partját szeretik. Ide szorultak, miután az általuk évtizedeken át látogatott Emilia Romagna strandjait az oroszok foglalták el.

Milano Marittimában és Riccionéban főszezonban olasz szót már alig lehet hallani.

Rimini egykor a német turistalányok fellegvárának számított, most az éttermekben a német menüt az orosz nyelvű helyettesíti. Kizárólag oroszul beszélnek Toszkána tengerpartján is annyira, hogy Forte dei Marmiban és Versiliában más nemzetiségű turistát nem is látni.

Olaszok és külföldiek nem bírják a versenyt az itt fürdőző orosz gazdagok pénztárcájával. A Moszkva-Pisa charterjáratok száma a július-szeptember közötti időszakban a háromszorosára nőtt. A milliárdos Roman Abramovich vásárolt először Forte dei Marmiban villát, őt honfitársainak népes tábora követte. Van olyan orosz vendég, aki idén nyárra százezer euróért bérelt ki villát.

A valamikor az angol költők, majd az olasz családok nyaralóhelyének számító Forte dei Marmi mára az orosz újgazdagok luxus üdülőhelyévé változott. A nyaralóházak kétharmada orosz kézbe került.

A szegényebb, de talán elegánsabb franciák Szicíliát és Szardíniát kedvelik, a skandinávok Amalfi szikláit és Liguriát.

Pugliát felosztották maguk között a hollandok és az angolok: a tartomány tengerpartjának északi vidékére a hollandok járnak, itt vett magának birtokot a volt labdarúgó Marco van Basten. Puglia déli strandjain az angolok érzik otthon magukat.

Az apró Tiggiano falujában az Oscar-díjas színésznő, Helen Mirren vásárolt magának tipikus olasz tengerparti házat.

A valamikor amerikai úticélnak tartott Capri-szigetét a kínai turisták hódították meg, az egyre több Olaszországban nyaraló dél-koreai pedig Liguria tengerpartját választja.

A nemzetközi turistaáradatból egyedül az arabok hiányoznak. Érkeznek, de kevesen és tenger helyett a Garda-tó partját kedvelik vagy jachttal Szardínia tengerén horgonyoznak le.

Azért, hogy az olaszok is tudják, milyen nemzetiségű lehet a napernyők alatti szomszédjuk, a helyi újságok térképet közöltek arról, melyik tengerparton milyen nyelven beszélnek, egyelőre a magyar turisták feltüntetése nélkül. Az olasz idegenforgalom egyébként elégedett: 2010-re harmincmillió látogatót várnak Itáliába.
 

.