Hirdetés

Olvasói levél: Képeslap az Adriáról

2014.07.07. 13:53

Vrbnik nyitott pincék fesztiválja 

Hirdetés

A Krk-szigeten, Vrbnik település határában elterülő szőlőültetvényeken keresztül vezet az út a tengerparthoz. A kiváló borok nemzetközileg ismert bortermelő hellyé tették a települést.

A nyári szezon egyik kiemelkedő eseménye a nyitott pincék fesztiválja, a „Festival Žlahtine”, amit az idei évben július 4-6. között rendeztek meg. 50 kuna leszurkolása után megkaptuk az „Udruga Vinara Žlahtina 2014” (Zslahtina Borászok Egyesülete 2014) feliratos poharat, amivel kóstolgathattuk a kiváló mediterrán borokat. 

Az útmutató segédletben felsorolták a résztvevő pincéket, családi borkimérő helyeket. Itt is igaz a mondás: „In vino veritas”, borban az igazság.  Horvátok, magyarok, németek, olaszok, szlovének és még ki tudja hány nemzet lányai is fiai ismerkedtek a helyi termelők boraival. Ízlelhették a híres fehérbort, a Žlahtinát, a könnyed rozét. 

A jó borban dal van és ez be is bizonyosodott. Az est során egy igen népszerű horvát dal is terítékre került, ami a borról és közvetett hatásáról szól: „Vino na usnama”. Szabad fordításban: „Bor az ajkaimon. Lehessen ma este hallani a dalt az Adriáról. Bor az ajkaimról vidd hírül, hogy lerészegítettél.” 

Aztán a szálláshelyre visszatérve néhány korty somlói bor került a feliratos pohárba. Jól megfértek egymás mellett. A szép estére igazán érdemes még egy poharat emelni: Živeli - Egészségére! Egészségünkre! 

Krk, 07.07.2014. 

Szerző és fotók: György István Péter

 

Galéria