Hirdetés

Virágzó gesztenyefák, és boronapincék (képek)

2014.06.23. 10:28

Múzeumok Éjszakája a Cáki Pincesoron 

Hirdetés

Jól döntöttek, akik felkeresték és bekapcsolódtak a Cáki Pincesoron a „Múzeumok Éjszakája” programokba.

Nevezhetnék ezt az eseményt egyfajta múltidézésnek, értékeink, hagyományaink újraértékelésének is. Cák, a Kőszeg hegyalja festői környezetű, közel háromszáz állandó lakosú vas megyei települése. A bátor elhatározásnak köszönhetően, a település első alkalommal csatlakozott rendezvénysorozathoz. Jól döntött. 

A helyszínül szolgáló, nyolc, viszonylag kisméretű, föld feletti zsúpfedeles pince a XIX. században borpincének készült. A filoxéra azonban megváltoztatta táj képét. A szőlő kipusztult, helyette szelídgesztenyét telepítettek. A régi borospincék javarészt gesztenyéskamrává váltak. Napjainkban a Cáki Pincesor újra a település gondozásába került.  

Gazdag kínálatból választhattak a programokba bekapcsolódók. Minden korosztályra gondoltak a szervezők. Fotókiállítás, családi program, lampionkészítés, íjászat, kézműves foglalkozás, éjszakai lovaskocsikázás és további programok egész sora tette felejthetetlenné ezt az éjszakát. 

Tájjellegű borokkal, és finom pincepörkölttel várták a vendégeket.  Sötétedett, és a Szent János bogarak fénye is jelezte a nevezetes nap közeledtét. Öröm volt látni, hogy az örökbe fogadott pincékben ismét megpezsdült az élet. 

Kora éjszaka a település életéhez kapcsolódó szabadtéri filmvetítés és túra zárta a rendezvényt. A jó szervezésnek köszönhetően, a vidám éjszaka sokunknak felejthetetlen élményt jelentett.  Folytatás 2015-ben. 

Szerző és fotók: György István Péter (Cák, 2014.06.21.)

Galéria

.