Hirdetés

Somló elbűvölte az éjszakai túrázókat (Olvasói levél)

2014.06.30. 12:48

A szervezők jelesre vizsgáztak 

Hirdetés

Somló hazánk legkisebb történelmi borvidéke. A kalapra emlékeztető vulkanikus hegy látványa már messziről csábítja az embert közelebbi ismeretségre. 

Az arra utazónak még sötétben is feltűnnek különleges éjszakai fényei.  Somlón a szőlőművelés és a borkultúra minden feltétele adott. A kiváló klíma, a vulkanikus talajszerkezet, na meg a gondos és hozzáértő szorgos gazdák törődése.  

A hegyen június 28-án, második alkalommal rendezték meg az éjszakai pincetúrát. A borkedvelő és szórakozni vágyó embereket több mint 30 nyitott pince várta. Sokan éltek a különlegesnek ígérkező lehetőséggel. 

Az idei program is este 10-kor kezdődött. Az érdeklődők azonban már néhány órával korábban bemelegíthettek. Kóstolgathatták a hegy finom nedűit, az olaszrizlinget, juhfarkat, a hárslevelűt és traminit.   

A pincéknél tábortüzek gyúltak, amelyre a 3 somlói kápolna- Szent Ilona, Szent Margit és Szent Márton harangja adta meg a jelet. A feldíszített kápolnák a rendezvény alatt, még éjszaka is nyitva voltak. 

A Szent Ilona kápolnában éjszaka 1 óra tájban, egy kiváló hangú fiatalember az „Ave Maria” éneklésével örvendeztette meg a betérőket. A nagyszámú érdeklődők sorra járhatták a pincéket, kortyolgathatták a finomabbnál finomabb borokat. Egész éjszaka szólt a zene, az utcabálon mindenki kedvére kitáncolhatta magát.

Voltak olyan közeli pincék is, akik úgy csatlakoztak a rendezvényhez, hogy egy-egy pohár finom borral, falattal kínálták a betérőket. Minden szálláshely elkelt erre a különleges éjszakára. Láttunk leleményes fiatalokat, akik a szőlősorok közé fektetett matracon pihentek meg. 

Az izgalmas és szórakoztató rendezvény záróeseménye a Somlói Várban volt. Reggelivel várták a vándorokat. Az átmulatott éjszaka után üdítően hatott a korhelyleves. A vidámhangulatú éjszaka messzire elviszi a Somló jó hírét, az itt élő emberek vendégszeretetét. 

Szerző és fotó: György István Péter

Galéria