Sakkpalota program és sportcsoport indul a Bercsényi iskolában

2015.02.09. 13:36

Polgár Judit SAKKPALOTA program és labdaügyességet fejlesztő sportcsoport indul a következő tanévben a Bercsényi Miklós Általános Iskolában.

Polgár Judit sakk világbajnok, a Magyar Tehetség Nagykövete dolgozta ki a vizuális információkra épülő, a logikus és kreatív gondolkodást fejlesztő programot 1-4. osztályra.

A sakk, mint stratégiai táblajáték a mai digitális kor oktatási eszköze. A nemzeti Alaptanterv választható tantárgyaként vezetjük be heti 1 órában, emellett heti 5 tantárgy módszertanába is beépítjük. Az órákon nem sakkozni tanulnak a gyerekek, ez a sakk szakkör feladata. Játékos formában ismerkednek a sakk szabályrendszerével, miközben bejárják a sakkpalota termeit, tornyait, fejlődik logikus, kreatív gondolkodásuk.

Erősödnek az idegi kapcsolatok a két agyfélteke között, javul lényeglátásuk, összefüggéseket ismernek fel. Játék közben megtanulják a szabályok betartását, követését, formálódik személyiségük. A gyermekek komplett oktatási csomag (tankönyv, munkafüzet, eszközrendszer, társasjáték) segítségével, a sakk szabályrendszerén keresztül készülnek a jövőre. A legjobbak sakk szakkörön kiváló szakemberektől tanulhatnak sakkozni és versenyezni.

Videók és egyéb érdekességek: www.sakkpalota.hu 

Iskolánkban nagy hagyománya van a sportéletnek. Az idei évtől még nagyobb hangsúlyt fektetünk a testi nevelésre. Ennek érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk az Illés Béla Football Akadémiával, a Szombathelyi Haladás labdarúgóklubbal, a Szombathelyi Asztalitenisz Körrel és a Falco Kosárlabda Clubbal.

A testnevelés órákat már az eső osztálytól szakirányú végzettségű, sok éves tapasztalattal rendelkező testnevelő tanárok tartják és a munkájukat a felsorolt egyesületek edzői fogják segíteni. Irányításukkal az első két évben általános labdaügyesség-fejlesztés folyik.

A gyerekek megismerkednek a különböző labdajátékok alapjaival, elsősorban a labdarúgással, az asztalitenisszel és a kosárlabdával. Valamennyi érdeklődő elsős részt vehet a foglalkozásokon.

Harmadik osztálytól elkezdődnek a sportágak speciális mozgásformáira történő felkészítések a tehetséges tanulók számára. A legtehetségesebbek a az együttműködő sportegyesületekbe is bekerülhetnek. A heti 5 testnevelés óra mellett igény esetén spotszakköröket is indítunk. A sportcsoport a testnevelés órákon a két első osztályból alakul és csoportbontásban működik. Ez a rendszer az átjárhatóságot is biztosítja, így ide a legügyesebbek és legkitartóbbak járhatnak az évek során.
 

.