Hirdetés

A roma holokausztra emlékeztek Szombathelyen

2014.08.05. 11:55

Hogy soha többé ne ismétlődjön meg.

Hetven évvel ezelőtt tébolyult eszmék következményei szedték az ártatlan áldozatokat.

Augusztus 4-én Szombathelyen, a Jászai Mari utcai roma holokauszt emlékműnél gyűltek össze a  helybeliek, az emlékezők. Gyertyát gyújtottak, koszorúkat helyeztek el azokért, akiket 1944-ben faji hovatartozásuk miatt ártatlanul elhurcoltak. Sokan közülük soha többé nem tértek vissza. A néhány szerencsés megmenekülő is megjárta a poklok poklát.

A roma holokausztra emlékeztek Szombathelyen

Emlékezünk, gyertyát gyújtunk, fejet hajtunk. Nyíltan ki kell mondani, hogy soha többé nem ismétlődhetnek meg azok a szörnyű események.  A legfontosabb annak a ténynek a felismerése, hogy nemcsak „én” létezem. Másnak is fáj a szülők, testvérek, gyermekek és barátok elvesztése. Könnyen belátható, hogy emberi sorsok, életek nem szolgálhatnak a diktatúrák eszközéül.

A fájdalmak a lelkek mélyén még ma is élnek. Gyógyulást az idő múlása, a szeretet ereje és az erőszak elleni határozott fellépés jelenthet. Világszerte intő jelek figyelmeztetnek, hogy a szélsőséges gondolkodás nem kis veszélyt rejt magában.

Folyamatosan tudatosítani kell, hogy a gyűlölet, a megosztottság és a kirekesztettség óriási veszélye - ha lappangva is - jelen van világunkban. Azért, hogy a „a szörnyű sötétség korszaka” soha többé ne térhessen vissza összefogásra, felelősségteljes gondolkodásra és cselekvésre van szükség.  

Szerző és fotó: György István Péter  (2014.08.05.)

 

Galéria