Hirdetés

Olvasói szavazás: Ön kitiltaná-e a közterekről a hajléktalanokat?

2010.09.22. 06:05

A Belügyminisztérium szeptember elején jelentette meg honlapján az építési törvény tervezett módosítását, miszerint szabálysértést követ el és bírság róható ki arra, aki közterületen lakik, vagy ott alszik.

Hirdetés

A tárca álláspontja szerint "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek", illetve, hogy a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik számukra e helyek elfoglalását. A tárca ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak kötelessége gondoskodni a szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberekről, ehhez pedig az illetékes állami intézmények segítséget nyújtanak.

A Város Mindenkié hajléktalan jogvédő csoport embertelennek és etikátlannak tartja a a javaslatot. Szerintük ameddig nincs kellően kiépített hajléktalanellátó-rendszer, amíg a lakcím típusa vagy hiánya áthatolhatatlan adminisztratív akadályt jelent az élet számos területén, és amíg lényegében nem létezik szociális lakásprogram Magyarországon, addig nemcsak etikátlannak, de embertelennek tartják a törvényjavaslat által előterjesztett büntetésnek még a gondolatát is.

Ön szerint?