Hirdetés

Most már hivatalos: Önállóan indul a választásokon a Pro Savaria

2014.08.13. 15:46

Remélik, jelentős számú szavazatot kapnak. Bár nem a Fidesz-KDNP-vel együtt indulnak, nem zárják ki a későbbi együttműködést.

Hirdetés

Szerdán délelőtt az októberi önkormányzati választás bizonyos részleteiről tartott sajtótájékoztatót a Pro Savaria Egyesület. A további információkat folyamatosan adagolják majd. 27-én például bemutatják a színeikben induló jelölteket, a következő hetekben pedig a szakmai programjukat ismertetik.

De, hogy ne vágjunk a dolgok elébe, kezdjük azzal, amit a sajtótájékoztatón Prugberger Emil elnök, önkormányzati képviselő az egyesület 12 éves múltjáról elmondott: a Pro Savaria megalapításának az volt az alapgondolata, hogy kell Szombathelynek egy civil szakemberekből álló, tevékeny csapat, ami szakmaiságával hozzájárul a város fejlődéséhez.

Molnár Miklós és Prughberger Emil

Molnár Miklós és Prugberger Emil

Molnár Miklós alpolgármester ezt a gondolatot azzal folytatta, hogy mindenkire számítottak és számítanak, akik a direkt nagypolitikával nem szeretnének aktív kapcsolatba kerülni, de szakterületükön tudnak tenni a városért.

Egy Szombathelyhez hasonló nagyságú város esetén természetes, hogy politikai irányítás alatt áll – mondta Molnár –, de ha nem jelenik meg a döntésekben markánsan az értelmiség véleménye, akkor sok hibás döntés születik.

A Pro Savaria jobboldali értékrendet követő egyesület, ezért nem véletlen, hogy szoros együttműködést alakítottak ki a helyi Fidesz-KDNP-vel, olyannyira, hogy 2006-ban és 2010-ben is közösen indultak az önkormányzati választásokon.

Molnár Miklós az elmúlt négy év munkáját értékelve úgy fogalmazott, hogy azokon a terülteken, amelyeken a Pro Savaria ténykedett (gazdaság, egészségügy), komoly sikereket értek el. Címszavakban: a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozása, már elkészültek a könnyűipari központ létrehozásával kapcsolatos tervek, a mérnökképzés indítása, Szent Márton-kártya, Szombathely visszavár program. Kész terveik vannak arra vonatkozóan, hogy a szociális gazdasággal miképp váltsák ki a rövid távon ugyan hasznos, de hosszabb távon megoldást nem jelentő közfoglalkoztatást.

Az önkormányzati választáson „önállóan kell” indulnia a Pro Savariának. A Fidesz-KDNP annak ellenére döntött így, hogy az elmúlt négy évben jól és eredményesen tudtak együtt dolgozni – mondta Molnár.

Képviselőjelöltjeik között van többek között orvos, mérnök, tanár, pedagógus. Olyan csapat állt össze, akik a városvezetésre is képesek lennének, de nincsenek irreális céljaik, jól tudják, hogy milyen esélyei vannak egy civil szervezetnek. Ugyanakkor azt remélik, hogy indulásukkal olyanok is részt vesznek majd a választáson, akik egyébként nem tették volna, valamint bíznak abban, hogy jelentős számú szavazatot kapnak. A választások után pedig nem zárkóznak el a Fidesz-KDNP-vel történő együttműködéstől.

Prugberger Emil ehhez azt tette hozzá, hogy minden jelölt sikeres a szakmájában, nem politikai küldetést akarnak teljesíteni, sosem voltak párttagok. „Meggyőztük őket, hogy a város érdekében is tevékenykedjenek” - mondta az elnök.

Molnár Miklós elárulta az egyesület jelmondatát: A civilek Szombathelyért. Ez arra is utal, hogy Szombathely a civileké.

Mit kellene másképp csinálni? - tette fel a kérdést Molnár. Majd a városüzemeltetést nevezte meg, mint olyan területet, amellyel kapcsolatban „iszonyú hiányérzetek” lehetnek a szombathelyiekben.

Úgy vélekedett, hogy egy város életében a döntéseket a politika hozza meg, de ha ennek előkészítésében, illetve végrehajtásában nem hozzáértő szakemberek vesznek részt, akkor a legjobb szándékú elképzelés is rosszul sül el.

Ami jó volt az elmúlt négy évben, azt folytatni kell, ami nem, azon pedig változtatni – hangsúlyozta Molnár Miklós, majd egy újabb szlogen következett: "Lehet sokkal jobban!"