Orbán Viktor levelet írt az amerikai elnöknek, pártok megemlékezése a terrortámadások évfordulóján

2011.09.11. 15:31

Orbán Viktor kormányfő Barack Obama elnöknek írt levelében fejezte ki együttérzését az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, több párt pedig közleményben emlékezett meg az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások tizedik évfordulójáról.

A miniszterelnök szóvivőjének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Orbán Viktor a levélben világossá tette: a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben.

A magyar kormányfő együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, egyúttal tájékoztatta Barack Obamát az évforduló alkalmából rendezett magyarországi eseményekről.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elutasítja a terror minden formáját, és felhívja az európai és amerikai döntéshozók figyelmét, hogy a mostani és a következő nemzedékek jövője érdekében tegyenek meg mindent a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció értékeinek megvédéséért, a biztonság megőrzéséért - írta Stágel Bence a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök.

Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban kiemelték: tisztában kell lenni azzal, hogy a New York-i és virginiai terrortámadások nem csupán az Egyesült Államok ellen irányultak, hanem mindaz ellen, amit a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció képvisel. Közös értékeinket, a szabadságot, a szolidaritást, egymás életének, emberi méltóságának a tiszteletben tartását tiporták sárba a szélsőséges erők - fogalmaztak a kereszténydemokrata politikusok.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője közleményében úgy fogalmazott, hogy a tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nemcsak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén. A politikus a támadás áldozataira emlékezve hangsúlyozta, szeptember 11-e nem a muzulmán világ és Amerika csatája volt, hanem egy szélsőséges terrorszervezet támadása a nyugati kultúra ellen.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy az emlékezés mellett a tanulságokat is le kell vonni, értve ezen nemcsak a biztonsági intézkedéseket, az elővigyázatosságot és a terror elleni háborúk tanulságait, hanem azt is, hogy a kultúrák közötti harmonikus együttélés, a szélsőségek megfékezése a békés jövő záloga. Mint leszögezte: az erőszak ellenszere a tolerancia, a másik és mások elfogadása.

Az LMP-s Szabó Tímea arról írt, hogy tíz évvel ezelőtt ép erkölcsi érzékkel igazolhatatlan tömeggyilkosság, aljas terrortámadás érte New York és Washington városát, amelyet a világ nagyobbik fele néma döbbenettel és mély együttérzéssel fogadott.

Aki terrorcselekményekben részt vállal, támogatja, vagy akár csak igazolni próbálja, az kiiratkozik az emberiség ép erkölcsű részéből - bőrszíntől, vallástól, politikai meggyőződéstől függetlenül - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy "a szabadságjogok korlátozása árán elért relatív biztonság illúzió. A hazafiságra hivatkozó fokozott állami ellenőrzés rendszeresen éppen a hazájukat szerető polgárok jogait csorbítja. Ráadásul szükségtelenül. A terrorizmus ellen a terrorizmus okainak felszámolása védhet meg".
 

.