Orbán Viktor nem látja értelmét a helyreállításnak Kolontáron

2010.10.07. 10:01

Orbán Viktor miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

"Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - mondta csütörtöki sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron, miután a helyszínen tájékozódott a katasztrófahelyzetről.

Hozzátette: össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel találkozott - jegyezte meg - "nem nagyon tudják elképzelni", hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna.

"Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "itt nem lehet élni".

Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és hogyha itt nem kívánják, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat; annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni.

Ez egy olyan természeti katasztrófa, amire nem volt példa Magyarországon - tette hozzá.

Mint mondta, az emberi mulasztás ténye több mint valószínű, a felelősséget meg kell állapítani, az embereket kártalanítani kell. Aki ilyen helyzetbe hozta az embereket, annak meg kell kapnia azt a büntetést, amit a törvény előír, a lehető legszigorúbban kell az ügyet kivizsgálnunk és fellépnünk - fogalmazott.

"Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint az nem lehetséges, hogy a tározó fala ilyen hirtelen "meginduljon", valószínűbb, hogy hosszabb folyamat következményéről van szó, amit észlelni kellett volna.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy egyeztetni fog George Patakival, New York állam volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová a külföldön élő, tehetősebb magyarok küldhetik felajánlásaikat a katasztrófában érintettek megsegítésére.

Egy másik kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország elég erős ország ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit egyedül is elhárítsa. "Tehát nekünk nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk" - mondta, hozzátéve, hogy inkább azokra a tapasztalatokra számít, amelyek segíthetnek a károk felszámolásában.

Orbán Viktor ugyanakkor elmondta azt is, hogy az uniónak vannak olyan alapjai, amelyek az ilyen helyzetekre hoztak létre, és ezeket Magyarország igénybe veszi majd, "de nem azért mert kérjük, hanem, mert jogunk van hozzá".
 

.