Orbán Viktor szerint állami irányítás alá kell vonni a Mal Zrt.-t

2010.10.11. 14:19

A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, a frakciók képviselőinek napirend előtti felszólalására adott válaszaira reagálva.

Leszögezte: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól, nincs olyan "pontja a világnak, ahol biztonságban lehetne a jogellenesen kivont bármilyen vagyontárgy, ebben önök biztosak lehetnek".

A kormány törvényjavaslata szerint a katasztrófavédelmi biztos tesz majd javaslatot a parlamentnek, hogy hosszú távon milyen jövője lehet a gyárnak - közölte a miniszterelnök az ajkai vörösiszapömlés kapcsán.

Bejelentette, hogy más, hasonló létesítmények esetében országos ellenőrzéseket rendeltek el.

A tragédia tanulságait le kell vonni - húzta alá Orbán Viktor, de mint mondta, ezt majd közvetlenül a veszély elhárítása utáni időszakban kell megtenni.

A bejelentéseire reagáló frakcióvélemények kapcsán úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy az MSZP kivételével az Országgyűlés képviselőcsoportjai támogatják a kormány javaslatait, amelyekről még hétfőn szavaz a parlament.

.