Februárban drágul a kenyér. Ennyit kell majd fizetni érte

2017.01.14. 08:15

Évek óta érik a lépés.

Az igazság az, hogy legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat – hiszen már a tartalékaikat is felélték a pékségek –, de véleményem szerint 15 százalék körüli lesz majd az áremelés - mondta a teol.hu-nak Kászpári Károly, a Tolna és Baranya megye pékszövetségének elnöke.

Az egy személyre eső bérköltségek, a minimálbér-emelés miatt átlagban 23 ezer forinttal növekednek, ezt kell kitermelni. A elmúlt hetekben nem változott a liszt ára, de nem kizárt, hogy előbb-utóbb a beszállítók is átháríthatják a központi béremelés többletterheit a pékségekre – fejtegette a szakember.

A portálnak egy pékség úgy nyilatkozott, hogy a kenyér árának szinten tartását nem lehet kigazdálkodni például a péksütemények, vagy a magas minőségű egyéb termékek árainak az emelésével, azokat ugyanis ritkábban vásárolják a vevők. Arra kell számítani, hogy a fehér kenyér, ha eddig 260 forintba került kilója, akkor az valahol 280-300 között álljon meg. Ráadásul kevesebb kenyeret is eszünk. Míg 2002-ben 62,7 kiló kenyeret fogyasztott el egy ember itthon, addig 12 évvel később 36,9 kilóra csökkent ez a mennyiség, évente.

Fotó: illusztráció - Komka Péter (MTI)

.