Nagyon vigyázzon, ha csütörtökön útra kel

2017.02.15. 19:15

Az ország egyre nagyobb területén figyelmeztetnek tartós, sűrű ködre, amelyben csak pár száz méteres lehet a látástávolság. A fővárosban a légszennyezettség romlására is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda esti, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: este a köd ismét terjeszkedni kezd. Csütörtök hajnalra a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és az Alföld északkeleti vidékein várható köd, többfelé sűrű köd kialakulása.

Illusztráció. Fotó: Varga György (MTI)

Csütörtökön napközben a legtöbb helyen javulnak majd a látási viszonyok, de a Dunántúlon többfelé maradhatnak tartósan ködös területek. A ködös, borult területeken hószállingózás, ónos szitálás bárhol kialakulhat - tették hozzá.

Csütörtökre a főváros mellett már tizenöt - Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala - megyére adtak ki figyelmeztetést a köd veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és mínusz 7 fok között alakul. A nappali maximumok mínusz 3 és plusz 1 fok között alakulnak.

A levegő magas szállópor-tartalma miatt országszerte több helyen kifogásolt, néhány településen - köztük Budapesten - egészségtelen a levegő minősége. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön nem várható szél, amely tisztítaná a levegőt. Fővárosi légszennyezettségi előrejelzésükben azt írták: a szálló por koncentrációja több helyen a tájékoztatási határérték fölött alakul, sőt néhol a riasztási küszöböt is meghaladhatja.

.