Eddig kell várni a kormányváltásra

2017.04.13. 07:40

Most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a 2018. április 8. utáni hetekben alakulhat meg az új kormány.

Illusztráció. Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Ha az államfő a lehető legkorábbi időpontra tűzi ki a jövő évi választást, április 8-án lesz a voksolás – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában - adta hírül az inforadio.hu.

„A törvény alapján áprilisban vagy májusban kell tartani a választást. 2018-ban április elseje húsvét vasárnap lesz, szerintem az lenne az észszerű, hogy közvetlenül utána, akár április 8-án választás legyen. Áprilisban választottuk az előző parlamentet is, és a négyéves mandátum matematikailag akkor jár le” - fejtette ki.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője is hasonlóan látta a kérdést: „Logikusnak tűnik április 8-án a húsvéti ünnepek után tartani a választást. A március 15-i forradalmi hangulat akkor már elmúlik, a húsvéti időszakban a kormánynak sokkal több lehetősége van kampányolni, mert néhány segítsége is akad, ami egyébként más időszakban nem. Logikusnak tűnik arra az időszakra tenni a választást” - vélekedett.

Ha az államfő április 8-ára tűzi ki a jövő évi választást, akkor majdnem napra pontosan négy év telne el a 2014-es és a jövőre esedékes voksolás között, az előző országgyűlési választást ugyanis április 6-án rendezték - emlékeztet a portál.

.