Majálisok, bezárt boltok, demonstrációk május 1-jén

alon.hu

2017.05.01. 08:22

Bezárt boltok, változó menetrendek és demonstrációk

Május elseje van, a munka ünnepe, országszerte majálisokkal várják az érdeklődőket. Ugyanakkor a boltok zárva lesznek, változnak a tömegközlekedési menetrendek és számos demonstrációt is tartanak

Ma van május elseje, a munka ünnepe, amelyet 1890-ben ünnepeltek először. Egy évszázadon át a munkások nemzetközi ünnepe volt ez a nap, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja lett. A legtöbb országban hivatalos munkaszüneti nap, ahogyan nálunk is.

Magyarországon a rendszerváltás előtt látványos felvonulásokkal ünnepelték május elsejét. A kilencvenes évektől viszont már csak majálisokat rendeznek. A szakszervezetek viszont minden évben tartanak demonstrációkat, amelyeken egyebek mellett munkát és tisztes bért követelnek. Május 1. katolikus ünnep is Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.

Bezárt boltok, változó menetrendek és demonstrációk

Zárva lesz a legtöbb az üzlet, kivéve a virág- és édességboltokat, de a benzinkutak és a vendéglátóhelyek is nyitva lesznek.

A vonatok ma a vasárnapi menetrend szerint közlekednek. A várható nagy forgalom miatt a MÁV-START több kocsiból álló szerelvényeket indít. A BKV járatai pedig az ünnepnapokon szokásos időpontokban közlekednek. A pontos menetrendekről elindulás előtt érdemes a közlekedési társaságok honlapján tájékozódni.

Demonstrációk miatti útlezárások

Budapesten demonstrációk miatt kétszer is lezárják ma az Andrássy utat, egyszer délelőtt, egyszer pedig este. Délelőtt fél tíztől tízig lesz az egyik lezárás a Kodály körönd és a Hősök tere között. Aztán este háromnegyed héttől nyolcig a Szabadság tér és a Hősök tere között szakaszos útlezárás lesz. Emellett reggel nyolc és este 10 óra között több utcában is tilos lesz megállni a környéken. Aki autóval jár arrafelé, figyelje a táblákat!

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a Nagy Futam miatt is ma Budapesten, főleg a belvárosban. Több BKV-járat is más útvonalon közlekedik majd. A Nagy Futamra minden évben tízezrek kíváncsiak, ez valószínűleg ma sem lesz másképp. Délelőtt 10 órakor kezdődnek a programok.
Címlapkép: illusztáció, Ceu-törvény ellen tüntettek Budapesen; MTI fotó Balogh Zoltán

.