Hirdetés

Jön az e-recept

Jön az e-recept

alonmedia.hu

2017.07.04. 12:00

A tesztüzem már működik, a részt vevő gyógyszertárakból pozitív visszajelzések érkeztek a rendszerről. Novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak a rendszerbe.

Hirdetés

Az e-recept erősíti a betegbiztonságot, mert az "elektronikus felhőben" tárolt vényeket nem lehet elveszíteni és nem is rongálódhatnak meg.

Az embereknek már természetes, hogy interneten intézik banki ügyeiket, online vásárolnak és kártyával fizetnek, valamint a közszférában is terjed az elektronikus ügyintézés, így természetes volt az elektronikus rendszer kiterjesztése az egészségügyre is.
Továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott "felírási igazolást" kell majd bemutatni a patikában.

7,2 milliárd forint európai uniós forrásból jön létre az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, amely ötös biztonsági szintű lesz, ez a banki informatikánál egy szinttel magasabb.

Az e-receptekkel a hibázás lehetősége majdnem a nullára csökken, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha két orvos egymásnak ellentmondó receptet írt fel.

Az e-recept bevezetésével már nem kell a papír alapú vényeket öt évig őrizni a gyógyszertárakban, patikánként ugyanis hetente átlagosan öt kilogrammnyi, havonta pedig 20 kilogrammnyi recept gyűlik össze.

Másfél hónapja tizenhat patikában indult el a tesztidőszak, és országszerte már huszonkettő csatlakozott, amelyek eddig több ezer e-receptet váltottak be.     

Augusztusig tart a tesztüzem, szeptembertől önkéntesen, novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak a rendszerbe, ez azonban várhatóan semmilyen többletköltséget nem jelent a gyógyszertáraknak.    
 A tesztüzemben részt vevő patikákból pozitív visszajelzések érkeztek a rendszerről.

 

.