Hirdetés

Jó hír a családosoknak - Kedden pénzt hoz a postás

Jó hír a családosoknak - Kedden pénzt hoz a postás

2017.08.26. 09:00

A nemzeti tanévnyitó augusztus 31-én Nagykőrösön lesz a református templomban, az első tanítási nap pedig szeptember 1-jén.

Hirdetés

Korábban megérkeznek a szeptemberi támogatások: a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) - jelentette be az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

A családtámogatásokat hétfőn utalják el, míg a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget.

Az államtitkár a tanévkezdést megkönnyítő intézkedéseket sorolva azt hangoztatta: a kormány minden segítséget megad, hogy a családoknak minél kisebb tehertételt jelentsen a szeptemberi iskolakezdés. Novák Katalin a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet.

Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Közölte, a jövő évi költségvetésben 12,3 milliárd forintot fordítanak e célra, ez 68 százalékkal jelent többet, mint 2010-ben. Egy friss rendeletmódosítás szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kg-nál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.

 

A 2017-18-as tanév rendje itt olvasható. (Őszi, téli, tavaszi szünet stb.)

72 milliárd jut gyermekétkeztetésre

A bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt. Jövőre 4,3 milliárd forint lesz a tovább bővülő iskolatej program, míg az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.

Másfél millió iskolás lesz szeptembertől

Szeptembertől mintegy másfél millió gyerek jár majd iskolába. Közöttük 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista, 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait az iskolákban, az óvodások száma pedig 314 ezer.

A nemzeti tanévnyitó augusztus 31-én Nagykőrösön lesz a református templomban, az első tanítási nap pedig szeptember 1-jén.

 

.