Hirdetés

Testre szerelt kamerákkal védené a kalauzokat a MÁV

Testre szerelt kamerákkal védené a kalauzokat a MÁV

2017.08.23. 12:55

Az idén eddig 53 kalauzt ért támadás.

Hirdetés

A kalauzok védelme érdekében testkamerák tesztelését kezdte meg MÁV-Start a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon. A vasúttársaság vezetése az értékelések és a gyakorlati tapasztalatok feldolgozását követően dönthet a rendszer bevezetéséről - közölte a MÁV kedden.

Az idén eddig 53 kalauzt ért támadás, az elkövetőket az sem riasztja vissza, hogy alapesetben akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményért - közölte a vasúttársaság. A MÁV jegyvizsgálói most három gyártó huszonhat testkameráját tesztelik.

A tesztelésre önként jelentkezett jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasoknak, hogy hang- és képrögzítés történik.

A felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli.
Ausztriában és Németországban már sikerrel alkalmazzák a módszert. A nagy európai vasúttársaságoknál megszokott, hogy a vonatokat fedélzeti kamerával szerelik fel, emellett a vasutasok is viselnek testkamerát. A német vasúttársaság, a Deutsche Bahn tavaly döntött a testkamerák bevetéséről, első körben a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látták el tesztjelleggel ilyen eszközökkel.

Az osztrák vasúttársaság, az Österreichische Bundesbahnen ugyancsak a múlt évben állított próbaüzembe 50 testkamerát Bécs és néhány vidéki nagyváros pályaudvarain. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma - írja a MÁV közleményében. Forrás:vdszsz.hu

.