Hirdetés

Akár 800 forint is lehet az alma kilója
pixabay.com

Akár 800 forint is lehet az alma kilója

2017.09.04. 09:21

Az extra elsőosztályú Gálát alma akár 700-800 forint is lehet karácsonyig.

Hirdetés

Már most is érezhető, hogy egyre drágább az alma, és több mint valószínű, hogy karácsonyig nem is várható árcsökkenés a piacon.

 

Míg banánt akár 279 forintért is lehet kapni egyes áruházakban, ezzel szemben az alma ára folyamatosan növekszik. Ezt azt jelenti, hogy áruházak kínálatát végignézve az Idared, a Jonagold, a Gála, vagy a Golden ára 400 és 500 forint között mozog, de a darabáras almákért – ilyen például a Pink Lady – akár háromszáz forintot is elkérnek.

Komoly különbség van alma és alma között is, hiszen a különböző fajták ára alapvetően eltérő lehet, azonban függ ez a minőségtől is - mondta el Csizmadia György a Gyümölcsszövetség elnöke.

 

Az elsőosztályú és az extra elsőosztályú almák esete

Különbséget kell tenni elsőosztályú, és extra elsőosztályú alma között. Például, egy Gála alma elsőosztályú minősítést kap, ha 60 milliméternél nagyobbra nő, azonban korántsem ennyire egyszerű a helyzet. A Gála almánál ugyanis nagyon fontos, hogy mennyire piros a gyümölcs, hiszen ebben az esetben sokkal édesebb. A piros, 60 milliméternél nagyobb almát nevezzük tehát extra elsőosztályúnak, amit nyilván jóval drágábban lehet eladni, hiszen szebb, és édesebb is, mint az elsőosztályú társak.

 

“Míg tavaly 60-80 forintért tudták eladni a gazdák fajtától függően az almát, idén ez akár 80-100 forintra is emelkedhet”- hangsúlyozta Csizmadia György.

 

Mindez több dolognak is köszönhető. Először is, rettenetesen megdrágult a munkaerő.

 

“Míg tavaly 500-600 forintért szedték nálam az almát óránként, idén a legkevesebb hétszáz forintért vállalták el az almaszedést, de volt aki ezer forintot is elkért óránként”

 

A termelőnek pedig nincs más választása, meg kell fizetni a munkásokat, hiszen egyedül nem győzi az almaszedést, de talán akkor sem, ha bevonja a munkába a családot is.

Elhanyagolhatónak tűnhet az összeg, de például a növényvédőszerek és a trágya is drágult, ez szintén beleszámít az árnövekedésbe.

Emellett idén az előrejelzések szerint az Európai Unió piacáról legalább hárommillió tonna alma esik ki az áprilisi fagyok miatt. A FruitVeb jelentése alapján nagy kieséssel számolnak Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Csehországban, Dániában, Lettországban, Lengyelországban, Szlovéniában és az Egyesült Királyságban is, így kiéleződhet a verseny a jó minőségű almáért.

Kiváltság lehet majd a szép és finom almát enni

Az is elképzelhető egyébként, hogy az extra elsőosztályú almát az uniós polgárok könnyebben, vagy előbb megfizetik majd, mint a magyar fogyasztók, de ez azt jelentené, hogy itthon csak többnyire az elsőosztályú, nagy, de nem túl édes alma marad majd. Ha marad is extra elsőosztályú alma, valószínűleg rettenetesen magas árat kérnek majd érte, ahogy azt fentebb a Gyümölcsszövetség elnöke említette.

 

“Teljesen elképzelhető, hogy az extra elsőosztályú Gálát lehet majd 700-800 forintért látni, és valószínűleg karácsonyig nem is lesz olcsóbb az alma” – zárta szavait az elnök.

Forrás: híradó.hu

.