Hirdetés

Készültség: Árhullám vonul végig a folyókon

Készültség: Árhullám vonul végig a folyókon

2017.09.20. 15:59

A jelentős mennyiségű csapadék, egyes folyókon rendkívül magas vízállást eredményez.

Hirdetés

Több magyarországi folyón van árhullám a napokban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt. Két tározó is folyamatosan működik, lakott területek nincsenek veszélyben.

    Egy mediterrán ciklon hatására az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott az Alpok déli, délkeleti részén és Magyarország nyugat-dunántúli területein is.
   
 A Mura magyarországi vízgyűjtőterületére egy nap alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott, amely a Kerkán, a Kebelén és a Szentgyörgyvölgyi-patakon rendkívül magas vízállást eredményezett. A folyó a teljes szakaszon árad, óránként 4-5 centiméterrel emelkedik a vízszint. Letenyénél csütörtök hajnalban másodfok körüli tetőzésre lehet számítani. A víz várhatóan elönti a hullámtereket, de lakott területeket nem érint. A figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrzi a zsilipeket.
   
 A Kerka Bajánsenyénél kedd délután 161 centiméterrel tetőzött, ez 5 centiméterrel magasabb, mint a valaha mért legnagyobb vízállás. Kiemelték, hogy a levonuló árhullám csökkentése érdekében a Kebele és a Kerka árvíztározó is folyamatosan működik. A Kerka tározó tetőzés közeli állapotban üzemel, a tározó alatti területeken tizenkét települést véd meg az árvíztől. A Kebele tározó is teljes kapacitással működik. Ez Magyarországon két, Szlovéniában öt települést véd - írta az OVF.

    A Dráván érkező árhullám is jelentős vízszintemelkedést okoz majd. Drávaszabolcsnál a hétvégén első fok körüli tetőzés várható. A Rábán a korábban jelzettnél alacsonyabb tetőző vízszintek mellett vonul le árhullám. A zsilipek továbbra is zárva vannak, a gátőrök figyelőszolgálatot tartanak az érintett szakaszokon, elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
  
  A Lajtán Mosonmagyaróvárnál csütörtökön első fok feletti tetőzésre lehet számítani. A Zalán is elindult egy árhullám, Zalaegerszegnél már több mint 2 métert áradt a folyó.

    A Dunán a most következő egy hétben csak kisebb vízszintemelkedésre lehet számítani, Budapesten a rakpart szintjétől méterekkel elmaradó, 400 centiméter körüli tetőzéssel.
    A Tiszán és mellékfolyóin is kisebb-nagyobb árhullámok várhatók, de mindenhol a készültségi fokozatok alatti tetőzésre lehet számítani - olvasható az OVF jelentésében.

.