Hirdetés

Online is igényelhető a diákhitel.

Hirdetés

Nem kell személyesen megjelenni: a Diákhitel Központ elsők között vezeti be a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatásokon alapuló (SZEÜSZ) elektronikus aláírással történő szerződéskötést.

 

Ezzel lehetővé vált, hogy még könnyebben és kényelmesebben igényelhessenek Diákhitelt az egyetemista, illetve főiskolás hallgatók.

Az ügyintézést nagyban leegyszerűsíti, hogy a kitöltött adatlapot nem kell kinyomtatni, aláírni és leadni valamely Diákhitel partnerintézetnél vagy felsőoktatási intézményben, hanem mindez online felületen valósul meg. Az e-szerződéskötés legnagyobb újítása, hogy elektronikus felületen történik a személyazonosítás, így megvalósul a papírmentes, gyors átfutású ügyintézés.

A hiteligénylés a felsőoktatási intézmények Neptun tanulmányi rendszeréből indítható, majd a megfelelő menüpont kiválasztása után a Diákhitel Direkt felületen folytatódik. A személyes és tanulmányi adatok automatikusan betöltődnek a Neptun rendszerből, így már csak a hitel igénybevételével összefüggő adatokat (pl. igényelt hitelösszeg, folyósítási gyakoriság) kell megadnia az igénylőnek.

Az eddigi ügymenettől eltérően, ezen a ponton a rendszer átirányítja az igénylőt a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) nevű szolgáltatás weboldalára.

Itt történik a személyazonosítás, az ügyfélkapus belépési módot kiválasztva. Az azonosítást követően, a rendszer automatikusan visszairányítja az igénylőt a Diákhitel Direkt felületre, ahol az ellenőrzést követően megtörténik az „elektronikus aláírás”.

A teljes hiteligénylés pár percet vesz igénybe

Természetesen a Diákhitelek az eddig megszokott módon is kérhetőek. Továbbra is lehetőség van arra, hogy az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről kezdeményezze a hallgató az igénylést, az adatlap helyben, a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán történő kinyomtatásával és leadásával.

A nyomtatvány kitöltése a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten is elindítható.

A felvehető hitelösszegek idén szeptembertől is változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében, képzési formától függetlenül havonta 15, 21, 25, 30, 40, vagy 50 ezer forint igényelhető, a kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma a képzési költség összege.

A Diákhitel1 bármire szabadon elkölthető: legyen szó albérletről, laptopról, Erasmus ösztöndíjról vagy akár a mindennapi megélhetésről. A Diákhitel2 kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére fordítható.

Azok a diákok, akik szeptember 15-ig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá a megigényelt összeghez, mely a Diákhitel1 esetében a hallgató bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik.

A Diákhitellel kapcsolatos minden fontos információ, tudnivaló elérhető az MFB Csoporthoz tartozó Diákhitel Központ internetes felületén. Az érdeklődők kérdéseit Facebook-oldalán is fogadja a Társaság.

.