Hirdetés

Hamarosan egy órával többet aludhatunk

Hamarosan egy órával többet aludhatunk

2017.10.23. 14:48

Visszaáll a normál (téli)időszámítás.

Hirdetés

Visszaáll a normál (téli)időszámítás, így október 29-én vasárnap hajnali 3 órakor kell az órákat visszaállítani 2 órára.

Szerencsére az iskolások többségének épp őszi szünete lesz, de a hétfőn munkába igyekvőket megzavarhatja az óraátállítás.

Egy óra eltolódás is képes megzavarni a bioritmust. Főleg a kisgyerekek és a 65 év felettiek esetében. Pár nappal az óraállítás előtt már hasznos, ha az új idő szerint fekszünk le.

A téli-nyári időátállítás miatt a szervezet belső órája kieshet a ritmusból, ami koncentrációs és alvási zavarokhoz, illetve fáradtsághoz vezethet, de nem mindenkinél. Az emberek ezt az alvás és ébrenlét egyéni ciklusának megfelelően különbözőképpen élik meg.

A társadalmunk alváshiányos társadalom. Az állandó alváshiány miatt romlik a hosszú távú memória, szorongást okoz, elhízáshoz vezet, magasabb lesz a vérnyomás és gyengül az immunrendszer.
 

A téli időszámítás ugyan közelebb áll a csillagászati időhöz, de már kevésbé illeszkedik az életmódunkhoz, a többség ezért a nyárinál maradna, ha tehetné.

A megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat.

Pedig a biológiai óránk szempontjából éppen a téli időszámítás lenne az ideálisabb. Amikor tavasszal elveszítünk egy órát a nyári időszámításnál, többen mennek orvoshoz, több a baleset, az öngyilkosság és az alvásprobléma is.

 

 

.