Hirdetés

Még több adatunk begyűjtésére kötelezik az orvosokat

Még több adatunk begyűjtésére kötelezik az orvosokat

2017.10.30. 09:15

Érzékeny adatokat szerezne rólunk az állam a háziorvosokon keresztül névvel, TAJ-számmal összekötve.

Hirdetés

Minden korábbinál részletesebb egészségügyiadat-gyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy jövő júliustól életbelépő jogszabály – írja a Népszava.
A háziorvosok nem csak a pácienseik, hanem azok családtagjainak kórtörténetét is kikérdezik, mint például a családban előfordult-e krónikus betegség, allergia, cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

Mindezeken túl olyan kérdéssort is végigkérdeznek majd tőlünk az orvosok, mint például dolgozunk-e, mennyire látjuk sötéten a jövőt, illetve dohányzási- és alkoholfogyasztási szokásainkról is. A nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban ugyan megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap.
A begyűjtött adatok az úgynevezett elektronikus törzskartonra kerülnek.

A kormányzati álláspont szerint  a részletes kikérdezés azért fontos, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségügyi állapotáról. Valamint oda lehet telepíteni az országban például a rákszűréseket, ahol a legnagyobb a probléma.

A megkérdezett adatvédelmi szakértő szerint az új jogszabály „szörnyű, ahogy van”, ugyanis a háziorvost törvény kötelezi az adatok továbbítására.

Így az állami szerveknek névvel, TAJ-számmal összekötve lesz meg egy csomó érzékeny adat rólunk.
Így is 180 különféle jelentést kell a háziorvosoknak küldeniük az állami szerveknek, amelyeknek körülbelül a felében TAJ-azonosítóval és névvel együtt továbbítanak bizalmas egészségügyi adatokat. Minderről a betegek semmilyen információt és tájékoztatást nem kapnak.

A orvosok már háborognak a plusz munka miatt, többek szerint nem lesz idő kérdezőbiztost játszani a gyógyítás mellett. Forrás: nepszava.hu

.