Hirdetés

Október 23. - Szél Bernadett: a magyar nemzet szabadságra született
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Október 23. - Szél Bernadett: a magyar nemzet szabadságra született

2017.10.23. 23:30

A remény itt van arra, hogy új politika kezdődjön az országban - mondta Szél Bernadett Debrecenben.

Hirdetés

A magyar nemzet szabadságra született - hangoztatta a Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje hétfő este Debrecenben, pártja '56-os megemlékezésén.

    "Mi csak szabadságban és függetlenségben tudunk kiteljesedni, csak szabadságban és függetlenségben tudjuk az erőinket, a kreativitásunkat kibontakoztatni"

- mondta Szél Bernadett a Debreceni Egyetem (DE) központi épülete előtt tartott megemlékezésen, mintegy ötven ember előtt.

 Az ellenzéki politikus megemlékezett arról, hogy 61 évvel ezelőtt a magyar nemzet világtörténelmet írt, amikor bebizonyította, hogy "a szabadságunkért, függetlenségünkért bármilyen túlerővel harcba szállunk".
 1956. október 23-án, amikor utcára vonultak elsőként a diákok, "átszakadt a gát, mindenki úgy érezte: itt az idő most, vagy soha" - mutatott rá Szél Bernadett, megjegyezve, hogy ez az eltökéltség jellemzi a magyar nemzetet, és ez adott erőt 33 éven keresztül, hogy "elhiggyük és tudjuk: lesz még függetlenségünk, lesz még szabadságunk".
    

Álláspontja szerint 1956 mindnyájunkat kötelez, hogy vigyázzuk, óvjuk a szabadságunkat, őrizzük a függetlenségünket.

  "Ne engedjük, hogy azok a politikai szereplők, akik csúfot űznek és meggyalázzák 1956 közös nemzeti emlékét, a politikai életünk részei lehessenek" - mondta, majd hozzátette:
"azt se engedjük, hogy azok uralkodjanak rajtunk, akik gátlástalanok, és gátlástalan, erkölcstelen mohóságukban kifosszák ezt a nemzetet".

Szél Bernadett kitért arra, hogy a szabadságért folytatott harc soha nem ér véget, "de most a remény itt van".

 

"A remény itt van arra, hogy új politika kezdődjön az országban, ezt a reményt mi jelentjük Magyarország számára, és készek vagyunk, hogy 2018-tól ez a remény valósággá váljon a magyar nemzet számára"

- mondta az ellenzéki politikus.

Meggyőződésének adott hangot, hogy ma Magyarországon új politikára van szükség, amely "az emberekhez szól, az emberekre összpontosít és emberléptékű". Szerinte ma minden esély megvan arra, hogy 2018-ban új időszámítás kezdődjön.
"Egy nemzet tudna megkönnyebbülni akkor, ha egy ilyen politikai irány tudná a főszerepet játszani a következő
évtizedekben" - mondta Szél Bernadett Debrecenben.

A résztvevők a megemlékezés előtt Debrecen belvárosából egy magyar nemzeti lobogó mögé felsorakozva végigvonultak a városon, majd az Egyetem téren megkoszorúzták az 1956-os emlékművet, Melocco Miklós szobrászművész alkotását.

.