Hirdetés

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett az év fája
http://evfaja.okotars.hu/

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett az év fája

2017.11.08. 20:07

A versenyt 2011 óta háromszor is magyar fa nyerte meg, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

Hirdetés

Zengővárkony "hős" szelídgesztenyéje lett idén az Év fája. A zsűri a fonyódi fehér nyárfáknak ítélte oda a Hős fa címet, az Országos Erdészeti Egyesület pedig a gyulaji odvas hársfának adta különdíját - tájékoztatta az Ökotárs Alapítvány szerdán az MTI-t.

    Felidézték: az Ökotárs Alapítvány nyolcadszor rendezte meg az Év fája versenyt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberek közvetlen környezetében élő fákra és általában a természet fontosságára, a mindennapi életben betöltött szerepére. A zsűri a nevezett 48 fa közül a nyáron 13-at választott a döntőbe.
    Több mint 18 ezer szavazat érkezett a szeptember elejétől október közepéig tartó online versenyben. A zengővárkonyi szelídgesztenye 4088 szavazattal lett első.
    Az idei fődíjat elnyerő fa, Zengővárkony "hős" szelídgesztenyéje egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára a folytonosság jelképe. A település ismert ősi szelídgesztenyéséről, amely körbeöleli a 400 lakosú Baranya megyei falut. A helyieknek a gesztenye biztosította a gyarapodást, ezért féltve őrizték, ápolták fáikat. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek - írta az alapítvány.
 

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje - 4088 szavazat

A nyírbátori tölgyfa - 3754 szavazat

Ősi gubacsi testvérfák - 2221 szavazat

A gyulaji odvas hársfa - 2123 szavazat

A szentkirályi hazaváró nyár - 1183 szavazat

Imrehegyi terebélyes eper - 959 szavazat

A délegyházi vadkörtefa - 902 szavazat

Horvátnádaljai platánfák - 834 szavazat

Vörösvári vén eperfa - 806 szavazat

Fonyódi fehér nyárfák - 563 szavazat

Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus - 552 szavazat

Hevesy György ciprusfája - 402 szavazat

Családi almafa - 76 szavazat


A fonyódi fehér nyárfák a parti ligetek fái közül megmaradt két példány. A korábbi községi strandot díszítő méteres átmérőjű fák az árnyat adó, forróságot enyhítő és a jellegzetes balatoni látképet nyújtó vízparti ligeterdő részei voltak. Tavasszal a déli parti vasút biztonságára hivatkozva hatalmas fairtást végeztek, száznál is több fát vágtak ki a másfél kilométeres fonyódi partszakaszon. Mindössze kettő maradt belőlük - olvasható a közleményben.
    A zengővárkonyi szelídgesztenye részt vesz majd a jövő év eleji európai versenyben is, amelynek győztese az Európai év fája címet kapja. Várhatóan február 1. és 28. között lehet majd szavazni a magyar jelöltre. A versenyt 2011 óta háromszor is magyar fa nyerte meg, két alkalommal pedig második helyezést ért el.