Hirdetés

Így tenné egészségesebbé a sült krumplit a Nébih

Így tenné egészségesebbé a sült krumplit a Nébih

2017.12.12. 11:53

Tavasztól csökkenteni kell az ételek akrilamid tartalmát. Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön.

Hirdetés

Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

    Az akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát. Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snackételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

    Az új uniós rendelet kötelező intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ebben a rendeletben nem élelmiszerbiztonsági határértékeket állapították meg, hanem referenciaszinteket. 

    A referenciaszintek betartásának ellenőrzése érdekében a kockázatcsökkentő intézkedések hatékonyságát mintavétellel és elemzéssel is ellenőriznie kell a vállalkozásoknak. A minden érintett termékcsoportra külön-külön előírt intézkedések arányban állnak a vállalkozás méretével és jellegével, például a kistermelők, vendéglátók esetében az előírt kockázatcsökkentő intézkedések nem olyan széleskörűek, mint például egy gyorsfagyasztott burgonyát előállító gyártó esetében.

    Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Így:

 

Például, ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítik el, akkor az olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius fok közötti legyen.

A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a krumplit sütés előtt.

 A Nébih és a megyei kormányhivatalok folyamatosan éves terv szerint ellenőrzik az élelmiszer-előállítás folyamatát és a termékek akrilamid szintjeit eddig is mérte a hatóság monitoring vizsgálati programja keretében - tette hozzá a Nébih.

egészségNébihsült krumpli
.