Hirdetés

Autópálya-matrica: Nem jár ingyen óra az autópályán
MTI

Autópálya-matrica: Nem jár ingyen óra az autópályán

2018.01.15. 09:39

A 2018-as autópálya-matrica havi és éves díjak jármű-kategóriák szerint.

Hirdetés

Január elsejétől számos új, az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az egyik legfontosabb intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják az e-matricát.

Az e-matrica beszerzésére az utazás megkezdését követően még 60 perc áll rendelkezésére annak az autósnak, aki díjköteles útszakaszra hajtott, és korábban nem tett eleget fizetési kötelezettségének.

Török Szabolcs, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője elmondta: hosszú évek tapasztalatait vették figyelembe, amikor a jogszabály-módosítási javaslatokat benyújtották a minisztériumnak.

A pótdíjazottak nagy része szeretett volna fizetni a használatért

A hatvanperces időtartam azért került be a változtatásokba, mert sok olyan autós van, aki jogkövető magatartást szeretne megvalósítani, de nem vette meg a matricát az autópályára történő felhajtás előtt, csak később

– mondta Török Szabolcs a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A korábbi évek tapasztalatai alapján azt láttuk, hogy a pótdíjazottak nagy része szeretett volna fizetni a használatért, de valamilyen okból nem tudta időben teljesíteni a kötelezettségét

– tette hozzá.

Nem jogosít fel ingyenes használatra

A módosítás azonban nem jogosítja fel az autóst arra, hogy 60 percig díjmentesen használja az autópályát – hívta fel a figyelmet Kóródi Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.

Kóródi Dávid ugyanakkor pozitívan értékelte a változtatást.

Számtalan olyan panasz érkezett a Budapesti Békéltető Testülethez, amikor a fogyasztó elfelejtette megvenni a matricát, a hatvan perc pedig már kevésnek bizonyult a díjfizetési kötelezettség teljesítésére – közölte.

A külföldi autósok is kapnak tájékoztatást, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. internetes oldalán angol és német nyelven is olvashatók a díjfizetést érintő változások – mondta Török Szabolcs. A matricavásárlók körülbelül 40 százaléka külföldi felhasználó, akik ugyanolyan feltételek mellett vehetik igénybe a magyarországi autópályákat – tette hozzá.

.