Hirdetés

Ha ilyen tálat vett, étkezéshez ne használja, mert veszélyes
nebih.gov.hu

Ha ilyen tálat vett, étkezéshez ne használja, mert veszélyes

2018.01.04. 16:07

Ha vásárolt belőle, étkezéshez, tálaláshoz semmiképp ne használja! Egészségre veszélyes anyag oldódhat ki belőle.

Hirdetés

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehid-kioldódást mért a szlovák hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Kínából származó, bambuszrost anyagú, műanyag tálból. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára. A német importőr KIK Textilien & Non-Food GmbH Magyarország mellett további nyolc tagállam KIK üzleteibe juttatott az árucikkből.  A NÉBIH a bejelentést követően felvette a kapcsolatot a magyar vállalkozással, a nyomon követési vizsgálat folyamatban van.

A termék adatai

  • Megnevezése:HOME&DINER bambuszrost tál
  • Egyéb információ: a termék átmérője 15 cm
  • Tételszám: 1034033901
  • RASFF referenciaszám: 2017.1674

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján

a formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált tálakban – a határértéket sokszorosan meghaladó –

160-170 mg/kg-ot mértek.

A toxikológiai értékelés alapján, a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű formaldehid oldódhat ki.

Kérjük, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott termékkel, étkezéshez, tálaláshoz  ne használja!

 

A formaldehidről

A formaldehid olyan vegyület, amelyet főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használnak, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is.
Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén.
A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be.
Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszútávon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

.