Hirdetés

Minden, amit a 2018-as központi felvételiről tudni kell

Minden, amit a 2018-as központi felvételiről tudni kell

2018.01.17. 23:01

Hogy zajlik a középiskolai központi felvételi?

Hirdetés

Hogy zajlik a középiskolai központi felvételi? Kik írhatnak pótló írásbelit, és mikor érkezik a hivatalos eredmény? Mikor tartják a vizsgákat?
A diákok magyar nyelvből és matematikából adnak számot tudásukról. A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat.

 – a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 2018. január 20-án - szombaton - 10 órától,

a pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2018. január 25-én - csütörtökön - 14 órától tartják.

Kik írhatnak pótfelvételit?

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú központi írásbeli vizsgát.

Milyen a vizsga?

A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolai továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe.

A kijavított dolgozatokat meg lehet nézni?

Igen, a központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekinthetők, azokról kézzel vagy elektronikus úton (például digitális fényképezőgéppel) másolat készíthető.

Mikor lesz eredményt?

2018. február 8-ig a központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola - értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

Bővebb az Oktatási Hivatal oldalán.

.