Hirdetés

Számos útszakaszon hófúvás nehezíti a közlekedést

Hirdetés

Csak Vas megyében mintegy 90 útszakaszon van jelentős hófúvás, de más nyugat-dunántúli területek, főleg Győr-Moson-Sopron megye érintett a viharos erejű széllökésekben, emiatt összesen 6 mellékutat teljes szélességben, egy alsóbbrendű utat pedig félpályán lezárt a Magyar Közút Nonprofit Zrt., de elzárt település nincs az országban.

Tolnában pedig a 61-es és 65-ös főúton korlátozzák a nehézgépjármű forgalmat.

Az előrejelzések alapján kedden valamennyi megyében változó intenzitású havazásra, elsősorban a Dunántúlon hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, az akár 70 km/órás széllökések a burkolatról letakarított havat ugyanis rövid időn belül újra az utakra juttathatják. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról, a hófúvásos területeket pedig kerüljék el!

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a 40-70 km/órás széllökések nyomán számos útszakaszon nehezíti hófúvás a közlekedést, csak Vas megyében mintegy 90 útszakasz érintett.

 

A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra ezért Vas megyében a Lócs és Csepreg, a Szombathely és Bucsu, valamint a Karakó és Jánosháza közötti mellékút egy-egy szakaszán van érvényben teljes útzár.

Győr-Moson-Sopron megyében három alsóbbrendű úton vezettek be teljes pályás korlátozást: a Vitnyéd-Csapod-Iván, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, valamint Egyházasfalu és Szakony között, a Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton pedig félpályás korlátozás van érvényben.

Tolna megyében pedig a 61-es és 65-ös főúton az intenzív havazás és hófúvások miatt pedig átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését. A hófúvásos szakaszokon ráadásul a látási viszonyok rosszak, a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is.

Zala megyében a Gelse-Pölöskefő összekötő úton hóátfúvás miatt szintén teljes útzárat vezetett be a közút.

 

Ugyanakkor elzárt település nincs ezekben a megyékben sem. Az intenzív havazásban érintett területeken, főleg a mellékutak egyes szakaszain téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de a gyorsforgalmi úthálózat jól járható.

A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén változó intenzitású havazás várható.

A Szombathely-Debrecen vonaltól délre 5-10 centiméternyi friss hó, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat a mai nap folyamán.

A havazás mellett elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható átlagosan 40-60 km/órás széllökés, ami így hófúvásos szakaszokat eredményezhet.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő óta a hófúvásban és a havazásban érintett területeken nemcsak a preventív, megelőző szórási munkákat végezte el, hanem 12 órás váltott műszakokban ezúttal is több száz munkagép végez folyamatos rotációban hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Hétfő óta eddig összesen 5300 tonna sót és 628 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki az érintett területekre. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a viharos, nagyobb erejű szeles időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. A társaság ezért valamennyi bevethető járművét továbbra is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon is folyamatosan be tudjanak avatkozni, csak Vas megyében 130 munkagép dolgozik az érintett területeken napok óta.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A hófúvásos területeket mindenképpen kerüljék el! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

.