Hirdetés

Itt a lopott autók toplistája

Itt a lopott autók toplistája

2018.02.04. 18:50

Évekig a Suzuki volt a listavezető.

Hirdetés

A rendőrség statisztikája még nem jelent meg a tavalyi autólopásokról, de a civilek felmérései már napvilágot láttak. Ezek alapján a Ford, a Volkswagen és a BMW vezeti a lopási toplistát.

A riasztó önmagában nem riaszt, érdemesebb inkább egy komplex védelmi rendszert beszereltetni az autóba, ami elektronikai és mechanikai védelmet is nyújt.

Egy 2-3 millió forintot érő gépjárműre már érdemes cascót is kötni.

Ez a felsorolás csupán az autóvadász honlapján tett bejelentések alapján készült statisztika. A rendőrségnél ennél jóval több lehet a bejelentés.
Évekig a Suzuki volt a listavezető, ez a típus most jelentősen visszaesett. Felkerült viszont a listára a BMW, mivel az utóbbi években tucatszámra hozták be külföldről a használt 3-as BMW-ket a magyarok.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a hazai kocsi-lopások száma. Mind az ORFK-n, mind pedig a BRFK-n felállt egy, az autólopásokra szakosodott csoport, amely a szakember szerint jól végezheti munkáját, és feltehetően elkapott néhány bandát az utóbbi időben.

Az ellopott autók többsége alkatrészként végzi, mivel a tolvajok így akár a háromszoros hasznot is húzhatnak egy-egy gépkocsin. Jellemzően először két-három napig pihentetik a járművet valami eldugott helyen a tolvajok.

De vannak olyan kocsik is, amelyeket miután eltulajdonítottak, külföldi gépjármű papírjaival helyezik újra forgalomba Magyarországon. Ez a módszer 2018-tól szinte lehetetlen lesz a tolvajok számára, mivel idén már kötelező a külföldről behozott gépjárművekre is az eredetiségvizsgálat.

Egy személygépkocsi ellopása esetén – amelynek értéke 500 000 és 5 000 000 forint között van – egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. Amennyiben a tolvajok szervezetten, bandában dolgoznak a büntetési tétel is sokszorozódik.

A Btk. szigorításával kimondták, hogy egy zárnak a kinyitása bármilyen módszerrel erőszaknak minősül.