Hirdetés

Még nincs vége: Havazás és hófúvás lesz csütörtökön napközben is

Még nincs vége: Havazás és hófúvás lesz csütörtökön napközben is

2018.02.22. 07:59

Ezeken a területeken a friss hó és a szél hófúvásokat okozhat.

Hirdetés

Az előrejelzések alapján Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyében a mai nap folyamán akár 50 km/órás széllökések is lehetnek, melyek az eddig lehullott és a várhatóan érkező friss havat is megemelhetik, így hófúvásos szakaszokat eredményezhetnek. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról.

 

A meteorológiai előrejelzések alapján csütörtökön legfőképp a Dunántúlon várható számottevő havazás, ahol napközben újabb jelentős mennyiségű 5-15 cm friss hóréteg is kialakulhat. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy és Baranya megyében ugyanakkor 50 km/óra körüli széllökések eredményezhetnek hófúvásos szakaszokat, ugyanis az eddig lehullott és a csütörtöki napra érkező további friss havat a nagyobb erejű széllökések könnyen újra és folyamatosan a közutak burkolatára juttathatják.

A Dunántúl jelentős részén, az ország középső területén, továbbá a déli határ mentén többfelé havazik, vagy szállingózik a hó.

A gyorsforgalmi utak szinte mindenütt sónedvesek, vizesek.

A főutak többnyire sónedvesek, vizesek, de, Vas, Zala és Veszprém és Bács-Kiskun megyében előfordulnak havas, illetve latyakos és hókásás útszakaszok is.

A mellékutak burkolata általában sónedves, de a havazással érintett területeken havas, latyakos és hókásás.

A látási viszonyok kielégítőek. Eszteregnye és Keszthely térségében 100-300 m közötti a látótávolság.

Jellemzően gyenge a légmozgás, de a Nyugat- és Dél-Dunántúl, valamint az Alföld térségében többfelé közepes erősségű széllökéseket jeleztek. Edelény környékén erős szél fúj.

A hőmérséklet -8 és 0 fok között változik. Forrás: utinform.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a téli üzemeltetési időszak előtt, novemberben kihelyezte valamennyi megyében a hófogó rácsokat, oda, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége.

Az ilyen időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes – mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra, ezért eredményesen csak a viharos széllökések befejeztével tud fellépni a közútkezelő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk!

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

.