Hirdetés

Útzár, teljes pályás korlátozás - itt a friss lista, merre ne közlekedjen
MTI Varga György

Útzár, teljes pályás korlátozás - itt a friss lista, merre ne közlekedjen

2018.02.28. 08:43

Szerda reggel a hófúvás miatti korlátozások és az aktuális útviszonyok.

Hirdetés

  • Vas megyében már csak 10 mellékúton van érvényben teljes útzár: Gyalóka és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Kemenesmihályfa és Tokorcs, Vönöck és Kemenessömjén, Mersevát és Kemenesszentmárton, Rum és Rábatöttös, Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, Boba és Nemeskocs, Jánosháza és Kissomlyó között, valamint a bucsui bekötőúton.
     
  • Győr-Moson-Sopron megyében 8 szakaszon találkozhatnak egyelőre az autósok teljes pályás korlátozással: az Iván-Újkér-Szakony, a Kapuvár-Öntésmajor és a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkersztúr között, valamint Gyóró közelében.
     
  • Zala megyében 5 mellékúton van érvényben korlátozás: a Gelse-Pölöskefő, a Gelse-Zalaszentbalázs és a Kisgörbő-Zalaszentgrót összekötő úton, valamint a kehidakustányi és sármelléki bekötőúton.

Elzárt település továbbra sincs az országban. 

A nehézgépjárművek számára a havazás és a hófúvás miatt nincs érvényben egyik megyében vagy határátkelőnél sem korlátozás.

A gyorsforgalmi utak burkolata vizes vagy sónedves, az M1-es autópályán Komárom és az M7-es autópályán Eszteregnye térségében előfordulhatnak latyakos szakaszok. A fő- és mellékutakon a Dunától nyugatra az intenzív havazás és hófúvások nyomán többnyire téliesebb útviszonyok a jellemzőek, a Dunától keletre inkább sónedves főutakkal találkozhatnak a közlekedők.

A közút valamennyi bevethető gépe továbbra is az utakon teljesít szolgálatot, számos közép- és észak-magyarországi megyéből hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosított át kedden a nyugat-dunántúli területekre. Hétfő óta egyébként több mint 16000 tonna sót és 1,5 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkák során.

Az előrejelzések alapján a mai nap folyamán a havazás intenzitása országszerte csökken, ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 40-50 km/órás széllökések okozhatnak hófúvásos szakaszokat. Szerda délutántól nyugaton ugyanakkor várhatóan mérséklődik majd a légmozgás.

A közút továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a közút megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálat munkatársaitól szerezhetik be, továbbá a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként közzéteszik az országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

.