Hirdetés

Választás 2018 - 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba péntek éjfélig

Választás 2018 - 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba péntek éjfélig

2018.03.10. 13:13

Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig -

Hirdetés

Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba. 

    A jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok közül az utolsókat pénteken hozták meg a választási bizottságok, így a döntések még nem emelkedtek jogerőre. 
    Az NVI adatai szerint 3009 jelölt van bejelentve, közülük 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.
    A választási bizottságoknak péntek éjfélig kellett dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A bizottságok által nyilvántartásba vett 1719 jelölt közül 45 független, a többit 65 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint 40 párt 62 jelöltje.
 

Mind a 106 egyéni választókerületben van nyilvántartásba vett jelöltje a

- Fidesz-KDNP-nek,

- a Jobbiknak és

- az LMP-nek. 

A
- Momentum Mozgalomnak 94,
- az Összefogás Pártnak 65,
- az MSZP-Párbeszédnek 58,
- a Magyar Igazság és Élet Pártjának 58,
- a Magyar Munkáspártnak 57,
- a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba a Családok Pártjának (49), a Kell az Összefogás Pártnak (48), a Magyarországi Cigánypártnak (47), az Együttnek (45), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (44), a Közös Nevező 2018-nak (42), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (40), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (36), az Iránytű Pártnak (39), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (39), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (38), a Rend és Elszámoltatás Pártnak (32), a Tenni Akarás Mozgalomnak (28) és a Net Pártnak (27). 

A választási bizottságok mintegy 1200 jelölt nyilvántartásba vételét utasították el, mert nem teljesítették a nyilvántartásba vétel törvényi feltételeit. 

A jogorvoslatok még nem zárultak le, így várhatóan a nyilvántartásba vett jelöltek végső száma még változni fog, ahogyan a visszalépések miatt is csökkenhet a számuk. 

 

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. 

Az országgyűlési választásra 40 pártlistát jelentettek be a keddi határidőig. Országos listát az a párt állíthatott, amely a fővárosban és 9 megyében összesen 27 egyéni választókerületi jelöltet tudott állítani. A bejelentés bizalmi elvre épült, vagyis, nem volt feltétele, hogy a bejelentett jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vegyék. A bejelentett pártlisták közül az NVB már visszautasított tíz pártlistát, mert nem teljesítették a listaállítás feltételét, vagyis vagy nem volt meg a 27 jelölt, vagy nem teljesítették a területi előírást. Az NVB ugyanakkor 18 pártlistát már nyilvántartásba vett, 12-ről pedig szombat éjfélig kell döntést hoznia. 

A listák száma a nyilvántartásba vételeket követően még tovább csökkenhet, az NVB ugyanis törölni fogja azokat a nyilvántartásba vett listákat, ahol egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot.

.