Hirdetés

Első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre

Első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre

Figyelmeztetés van érvényben

2018.05.24. 22:17

Három megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.

Hirdetés

Három délnyugati megyére másodfokú, az ország nagy részére - köztük a fővárosra - elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: éjszaka átmenetileg kevesebb lesz a zivatar, egyre inkább a Dunántúlon, és hajnalban már ott is csak helyenként lehetnek villámok.

Pénteken ismét több helyen kialakulhatnak zivatarok, legkevésbé a Dunántúl északkeleti felén és az Északi-középhegység nyugati részén. 

A legjellemzőbb kísérőjelenség zivatarok környezetében továbbra is a felhőszakadás lesz, illetve néhol viharos széllökés és helyenként jégeső is előfordulhat.

A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Somogy és Tolna megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 50 milliméter eső hullhat.

Szintén a felhőszakadás miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Országos, középtávú előrejelzésük szerint a hétvégén is többször várható zápor, zivatar, de marad a meleg, néhol 30 Celsius-fok is lehet.

.