Hirdetés

A hétvégén minden végzős elballag, hétfőtől kezdődnek az érettségi vizsgák
Fotó: Czika László 2017

A hétvégén minden végzős elballag, hétfőtől kezdődnek az érettségi vizsgák

2018.05.04. 21:40

110 700-an érettségiznek az idén. Ekkor lesznek az érettségi vizsgák.

Hirdetés

A hétvégén országszerte elballagnak a diákok a középiskolákból, majd hétfőn a magyar írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.  

Hogyan kezdődött?

Az első ballagást Selmecbányán tartották az 1870-es években - az erdészeti és bányászati akadémia végzősei a "Ballag már a vén diák..." című dallal búcsúztak az iskolától. Néhány évvel később az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás, és a 20. század elejére már általánossá vált. Az 1920-as évekre a Ballag már a vén diák kezdetű dalt sok helyen felváltotta az Elmegyek, elmegyek... kezdetű magyar népdal. 
Népszerű szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzős diákok szerenáddal köszöntik tanáraikat.

Amikor tilos volt

Az 1950-es években betiltották a ballagási ünnepségeket, de a szokás gyorsan újjáéledt - olyannyira, hogy már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is megszervezik.

Érettségik

Az érettségik a nemzetiségi írásbelikkel már pénteken megkezdődtek, a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyakból adtak számot tudásukról a diákok.

Hétfőn a magyar írásbeli

Idén 1183 helyszínen várhatóan mintegy 110 700-an adnak számot tudásukról.
A vizsgákat május 4. és június 29. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3197 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Az érettségi vizsgák időpontja

Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28.,

az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14.,

a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Az érettségizők közül mintegy 73 400 végzős középiskolás ebben a vizsgaidőszakban teheti le az úgynevezett rendes érettségit. Rajtuk kívül - élve az érettségi rendszer lehetőségeivel - mintegy 37 300-an tesznek majd legalább egy tárgyból valamilyen típusú érettségi vizsgát. A jelentkezők összességében várhatóan csaknem 401 400 vizsgát teljesítenek: mintegy 40 900-at emelt, 360 500-at pedig középszinten.

.