Hirdetés

Iskolakezdés személyi kölcsönnel? Már ilyen is van

Iskolakezdés személyi kölcsönnel? Már ilyen is van

Tanévkezdés

2018.08.28. 20:57

Egy átlagos család életében jelentős összeget igényel a szeptemberi iskolakezdés, és ez gyakran okozhat nehézséget.

Hirdetés

Iskolakezdés személyi kölcsönnel? Már ilyen is van

Alig egy hét maradt a nyári vakációból, ez pedig egyet jelent az új oktatási év elindulásával. Különösen a frissen iskolába induló elsősök (illetve első éves egyetemisták) szüleinek okozhat „némi” fejtörést a merőben új élethelyzet, hiszen amellett, hogy alapos utánajárásra van szükség a „hol-mit-milyet-mennyiért” témában, még egy nagyobb összeggel is megcsappanhat a családi kassza.

Manapság egy átlagos család életében tényleg nagy figyelmet és külön erre a célra fenntartott összeget igényel a szeptemberi iskolakezdés, és ez gyakran okozhat nehézséget – ennek megoldására egyre többen keresik fel az év e szakában a személyi kölcsönöket. A szakemberek szerint néhány éve megfigyelhető jelenséggé nőtte ki magát, hogy egyre több ügyfél igényel személyi kölcsönt az augusztusi illetve a szeptemberi hónapok folyamán – a statisztikák szerint 20-30%-kal nőtt az érdeklődés az említett banki szolgáltatás iránt késő nyáron és kora ősszel.

Az, hogy ilyenkor a ez a legnépszerűbb formájú hitelfelvétel, nem csak és kizárólag az iskolakezdésnek köszönhető, az ok mégis szorosan kapcsolódik hozzá valamilyen formában. A felnőttoktatásban részesülőknek általában ilyenkor kell albérlet után nézni, és a jelenleg uralkodó ingatlanpiaci helyzet folyományaképpen gyakran jóval nagyobb tőkét igényel egy ingatlan bérlése, mint korábban – elég, ha a napjainkban igen divatos kéthavi kaucióra gondolunk. Ezeken felül pedig sosem könnyű új életet kezdeni egy idegen városban – netalán országban – aminek szintén bőséggel vannak anyagi vonzatai.

Bár a hitelt igénylők szándékai elég változatosak lehetnek, a tapasztalatok szerint nagyjából hasonló összegeket szoktak felvenni, ami körülbelül 1 és 1,5 millió forintra rúg ügyfelenként – ez magasabb összegű személyi kölcsönnek számít, mint az az év bármely más szakaszában megfigyelhető egyébként. A futamidő ugyan szintén több tényezőtől függ, de egy-egy ilyen hitel nagy átlagban megközelítőleg 3-4 év alatt jár le.

Az természetesen korántsem mindegy, hogy mennyi pontosan pénzre van szükség adott helyzetben, és hogy milyen feltételek adottak egy-egy személyi kölcsön felvételekor. Ilyenkor az a legjobb, ha leülünk, és tételesen, akár listába szedve átgondoljuk a közeljövőben várható kiadásokat, ehhez nélkülözhetetlen segítség lehet a személyi kölcsön kalkulátor is.

Bár az elmúlt években egyre többen veszik igénybe az oktatásba befektetett különböző személyi kölcsönöket, mégsem ez a leginkább érintett terület: nagy általánosságban lakásfelújításra, egyéb lakáscélra vagy autóra szokták igényelni az összegeket az ügyfelek, de az sem ritka, hogy hirtelen bekövetkezett anyagi kár enyhítésére keresnek ilyen lehetőséget. A szakemberek szerint ugyan elenyésző mértékben, de van, aki nyaralásra fordítja a kölcsön kapott összeget, mások bizonyos esküvői költségeket fedeznek belőle. A szakértők véleménye és tanácsa mindenesetben az, hogy az ilyen jellegű „beruházás”értéke és mértéke minél inkább igazodjon az adott háztartás pénzügyi helyzetéhez, anyagi szokásaihoz.

.