Hirdetés

Így tudja visszakérni a nyelvvizsga díját

Így tudja visszakérni a nyelvvizsga díját

2018.09.13. 07:52

Már közel húszezren adtak be igénylést.

Hirdetés

Már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza a sikeres nyelvvizsga díját az állam - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin emlékeztetett, a kormány korábbi döntése nyomán idén január elsejétől az állam minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti egy, legalább komplex középfokú nyelvvizsga díját.

A szükséges nyomtatványt innen töltheti le

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy minden 35 év alatti fiatal számára elérhető az ingyenes nyelvvizsga, ezért arra bátorítják őket, hogy éljenek a lehetőséggel.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke azt közölte, hogy a beadott igénylések száma lassan eléri a húszezret.

A visszatérítés akkor is igényelhető, ha már több nyelvvizsgával rendelkezik valaki. A legfeljebb 34 500 forintos visszatérítést az államkincstárnál kell kérni.

Novák Katalin és Mészáros József a sajtótájékoztatón átadtak egy oklevelet és egy angol nyelvű könyvet az első tízezer fiatal egyikének, aki élt a visszatérítés lehetőségével.

Novák Katalint kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a Fiatal Családosok Klubja az RTL Klub egyik, szerintük közerkölcsöt sértő műsora miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult. Az államtitkár közölte, jogosnak érzi a felháborodást, és úgy gondolja, hogy időszerű lenne felülvizsgálni a műsorok életkori besorolására vonatkozó szabályozást.

Szerinte gyakran találkozni olyan műsorokkal, amikor az életkori besorolás nem feltétlenül illeszkedik a tartalomhoz.

Novák Katalin hangsúlyozta: nagyon fontos a gyermekek védelme a "káros tartalmaktól", és ennek fontos eszköze a szülők figyelmének a felhívása arra, hogy az adott tartalom mely korosztály számára ajánlott.

Közölte, kezdeményezéssel él majd az NMHH felé, hogy vizsgálják meg, kell-e a besorolásokon változtatni.

.