Hirdetés

Kutatók éjszakája - programok szeptember 28-án
archív fotó

Kutatók éjszakája - programok szeptember 28-án

Kutatók éjszakája

www.programturizmus.hu/MTI

2018.09.27. 15:47

Hirdetés

Kutatók éjszakája 2018 - További szombathelyi programok:

Savaria Múzeum

ASTRO - Planetária
2018. szeptember 28. péntek 17.00
Kiállításmegnyitó a Díszteremben

A világképünket meghatározó csillagászati felfedezések kora Kepler korától a mai modern űrtávcsövekig folyamatos ívet rajzol, a csillagászat újkori történetét a
tudománytörténet egyik leghosszabb narratívájú példájaként említhetjük. A csillagászati ismeretek folyamatos bővülése mellett ma is a Kepler-törvények az égi mechanika egyik leggyakrabban alkalmazott számításai. Ugyanakkor a képrögzítés, a Naprendszer űrszondás meghódítása, az űrtávcsövek korszaka a saját bolygórendszerünket korábban nem is remélt részletességgel mutatta meg.

Az elmúlt évtizedekben tárult föl a más csillagok körül keringő bolygók világa, és nem kis meglepetésre nagy számban találtunk olyan bolygórendszereket, amelyek alig valamiben hasonlítanak a korábbi várakozásainkra, és megtanítják az örök leckét: a világegyetem a legmesszebbre törő emberi vízióknál is sokkal érdekesebb és változatosabb valóság. A kiállítás ezt az ívet és ezt a fejlődést mutatja be. A kiállított anyag nemcsak a tárgyi csillagászati ismeretek bő tárháza kíván lenni, hanem a műszerekről, űreszközökről, a kutatás legújabb módszereiről is átfogó képet kíván adni, és kiemelten mutatja be a magyar eredményeket.
A kiállítás 2018. december 21-ig tekinthető meg.

 

Iseum Savariense

VARÁZSLÁS ÉS CSILLAGHIT A RÓMAIAKNÁLVARÁZSLÁS ÉS CSILLAGHIT A RÓMAIAKNÁL

Megnyitó: 2018.08.23. 17:00
 
A rómaiak – miként a többi ókori nép – hitték, hogy a világ dolgai nem ok nélkül történnek, és az „amiként ott fenn, úgy alant” elv alapján a mindennapok történései valójában az égi jelenségek földi kivetülései.
A talány, hogy az égitesteket nevezték-e el az istenekről, avagy éppen fordítva: a bolygók és azok asztrológiai jellege sűrűsödött istenalakká, ma már megoldhatatlan, ebben természetesen ez a kiállítás sem kíván állást foglalni.
De érzékeltetni szeretné azt a sajátos jelenséget, ahogy az ókor embere kereste és meg is találta helyét ebben a hatalmas, izgalmas, térben és időben végtelen kozmikus világban.

A kiállítás 2019. április 15-ig tekinthető meg.

.