Hirdetés

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt vörös riasztást adtak ki

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt vörös riasztást adtak ki

2018.09.02. 10:47

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt vörös riasztást adtak ki, ezekre a területekre. Mutatjuk.

Hirdetés

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció miatt figyelmeztetést adott ki az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vasárnapra az Alföld egyes területeire.

Szigeti Tamás, az OKI levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának vezetője az MTI-nek vasárnap elmondta, jelenleg az ország egész területén magas a parlagfű pollenszórása, ami másodfokú figyelmeztetésnek felel meg.

Extrém magas parlagfű pollenkoncentráció vasárnap - Forrás: oki.hu

Az Alföld egyes területein, Kecskemét és Szeged térségében azonban extrém magas lesz a parlagfű pollenjének koncentrációja.
A szakember elmondta, főként zivatarok környezetében a kezdeti viharos időszak is megemelheti a pollenkoncentrációt, ilyenkor az arra érzékenyeknél asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek.

Szigeti Tamás kiemelte, hogy az elkövetkező napokban fokozódik a pollenterhelés, a pollenszezon csúcsát szeptember első hetére várják a szakemberek. Akinek allergiás tünetet okoz a parlagfű, mindenképpen forduljon szakemberhez, hiszen gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhíthetők - tette hozzá.

A szakember azt javasolja, hogy ezekben a hetekben érdemes kora reggel, vagy késő este szellőztetni, a mosott ruhát ne a szabadban szárítsuk, valamint lehetőség szerint naponta mossunk hajat és gyakrabban cseréljünk ágyneműt, hiszen ezekben is megtapadhatnak a pollenszemek. 

.