Hirdetés

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek, a kutya gazdája felel

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek, a kutya gazdája felel

MTI/alon

2018.10.27. 13:47

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek felelnek, a gazdája felel

Hirdetés

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek felelnek

- mondta a súlyos kutyatámadások kapcsán Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője.

Ha például egy kutya egész életét egy kertbe zárva tölti, nem biztos, hogy tudja, mi a helyes, ha ismeretlen emberekkel, állatokkal találkozik. Ma már nem csak kutyaiskolák, de kutya óvodák is vannak, ami azért fontos, mert ezeknél az állatoknál életük első hónapjaiban alapvetően eldől, milyen lesz a viszonyuk a többi állathoz és az emberekhez.

A jog nem ismer veszélyes fajtákat, csak egyedeket lehet veszélyessé nyilvánítani.
A jelenlegi szabályozás alapvetően jó, a hatósági fellépés viszont lehetne határozottabb. Sok olyan kutya kóborol az utcákon, amelynek van gazdája. A nem megfelelő kerítés miatt kóborló állat gazdája pedig akár pénzbüntetéssel is sújtható.
    

Bécsben például szigorúbb szabályokat dolgoztak ki a városlakók védelmében mikor meghalt egy 17 hónapos kisgyerek egy kutyatámadásban.

Bár már eddig is a bécsi állattartási rendelet volt a legszigorúbb Ausztriában, a tragikus baleset után Bécs most még tovább szigorítja a kutyatartási szabályait. 

A veszélyes kutyák listáján feltüntetett ebeknél kötelező a szájkosár és a póráz használata. Csakis a kutyasétáltatásra kijelölt területeken lehet mellőzni a pórázt, a szájkosarat pedig csak a kerítéssel körülhatárolt kutyafuttatókban szabad majd levenni.

.