Hirdetés

Ennyi nyugdíjprémium érkezik az idén

Ennyi nyugdíjprémium érkezik az idén

Nyugdíjprémium

MTI

2018.10.08. 20:07

A bankszámlával rendelkezőknek korábban érkezik az idei magasabb nyugdíjprémium.

Hirdetés

November közepén kapják meg az érintettek a nyugdíjprémiumot, amelynek maximális összege 18 ezer forint, magasabb, mint tavaly - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Mint írták, a nyugdíjprémiumot a

bankszámlával rendelkező ügyfelek november 12-én kapják meg, a postai kifizetések pedig november 15-én kezdődnek,

a posta által előre meghatározott napokon. 

Minden nyugdíjas,

akinek a nyugdíja eléri a 80 ezer forintot, a maximális 18 ezer forintra számíthat,

így a legnagyobb összeget kapják a 130 ezer forintos átlagnyugdíjjal rendelkezők is.
 

A 80 ezer forint alatti nyugdíjak esetében a nyugdíjprémium összege arányosan csökken, az 50 ezer forintos nyugdíjban részesülők 11 250 forintot kapnak.

Az ellátást nemcsak az öregségi nyugdíjban részesülők, hanem azok is megkapják, aki nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, így az intézkedés 2,5 millió embert érint. 

A kormány 33 milliárd forintot biztosít a kifizetésekre. Idén a jóval 4 százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően fizet a kormány - a 2017-es kifizetés után második alkalommal - nyugdíjprémiumot valamennyi nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek - olvasható az Emmi közleményében.

A nyugdíjprémiumot két szám szorzatából lehet kiszámolni: az egyik a GDP változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5 százalékponttal csökkentett összege, a másik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.