Hirdetés

Szarvasbőgés a barcsi erdészetben - Nem mindennapi fotók a barcsi erdőből
MTI Fotó: Kovács Attila

Szarvasbőgés a barcsi erdészetben - Nem mindennapi fotók a barcsi erdőből

2018.10.02. 10:07

Szarvasbőgés a barcsi erdészetben.

Hirdetés

A szarvasbőgés a barcsi erdészetben készültek.

Mikor bőgnek a szarvasok?

Időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig.

Pontosan mi az a szarvasbőgés?
A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. A szarvasbika jellegzetes hangja a tehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A szarvasbőgés a vadászember egyik legkedvesebb ünnepnapja.
A gímszarvas bika jelzi a többi bikának a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés tehát már egyfajta versengés a bikák között.

Ha a bőgés már egyfajta versengés, akkor miért verekednek néha össze a szarvasbikák?
A versengés a tehenekért több szinten mehet végbe, amelynek a bőgés az első fázisa. Amennyiben hang alapján a hárem ura hasonlóan erősnek ígérkezik, mint a trónkövetelő, úgy utóbbi felkeresi legyőzendő ellenfelét.

A személyes találkozás során felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos séta során, ahol egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Amennyiben még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás.

 Forrás: erdeiprogramok.hu

Galéria

.