Hirdetés

Ekkor kezdődik az idei advent
pixabay.com

Ekkor kezdődik az idei advent

Advent

2018.12.01. 08:59

Mit jelképez az adventi koszorú Magyarországon?

Hirdetés

December 2-án kezdődik az idei advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Ebben az időszakban egyes népi hagyományok is újjáélednek.

A nagyáruházak polcai már vagy egy hónapja roskadoznak az akciósnak meghirdetett szaloncukroktól, ám hivatalosan a karácsonyi ünnepkör advent első napjával veszi kezdetét.

Advent első napja András naphoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik, így 2018-ban december 3-án kezdjük meg az ünnepi készülődést. 

A hagyomány szerint adventkor már nem szokás lakodalmakat és zajos mulatságokat tartani. Az advent jellegzetes jelképévé vált az adventi koszorú

 

Az adventi koszorú elterjedése

Magyarországon csak a 20. század vége felé kezdődött el az adventi koszorú népszerűsége. Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern, német evangélikus lelkész készítette el 1840-ben egy árvaházban, oktató jelleggel. A lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, amelyen advent minden napján eggyel többet gyújtott meg karácsonyig, és a szokás hamar követőkre talált.

Ma az advent jellegzetes jelképévé vált az adventi koszorú, mely felfüggeszthető vagy asztalra helyezhető fenyőből, örökzöldből és négy gyertyából készül. Advent négy vasárnapján szokás meggyújtani egy-egy újabb gyertyáját.

A négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. Minden héten eggyel több gyertyát meggyújtva a növekvő fényt szimbolizáljuk, hiszen ez az év legsötétebb időszaka.

Magyarországra ez a szokás katolikus közvetítéssel jutott el. Ez azt jelenti, hogy a katolikusoknál három lila és egy rózsaszín gyertya van a koszorún, így jelképezik, hogy a harmadik vasárnap az öröm vasárnapja. Más felekezetek azonban a fehér, halvány rózsaszín gyertyáktól egészen a sötétkékig mindenféle színt használnak.

.