Hirdetés

András-napi időjárási megfigyelések és babonák

András-napi időjárási megfigyelések és babonák

alon.hu

2018.11.30. 07:17

András-napi hagyományok és babonák.

Hirdetés

November 30-a András-napja 
 

November 30-án van András nap és az ahhoz legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. Advent idején pedig tilos a lakodalom, minden hangos mulatság. Ilyenkor ugyanis testileg és lelekileg már a karácsonyra kell készülni.


Az időjárással kapcsolatos megfigyelés szerint, ha ekkor esik az eső vagy a hó, úgy közel 40 napig csapadékos lesz az idő. 

Ha András-napján fagy, akkor a karácsony esős lesz.


András naphoz több népszokás, helyenként még ma is élő hagyomány fűződik. Az e naphoz legközelebb eső vasárnap, már az advent, a karácsonyra való felkészülés kezdete. Régen András-napján - disznóölő Szent András napján - kezdődtek a disznóölések. Általában ilyenkor fordult olyan hűvösre az idő, hogy el lehetett kezdeni a disznóöléseket. E naptól kezdve egészen farsangig mindig akadt egy ház, ahol disznó sivítása verte fel a csendet.

András nap az egyik legfontosabb házasságjósló nap is volt.

András-napján a lányok arra voltak kíváncsiak, ki lesz jövendőbelijük, mikor fognak férjhez menni. Ilyenkor például megrugdosták a disznóólat, és ahányat röffentett a disznó, annyi év múlva megy férjhez a lány. Emellett a dombról azt figyelték, honnan hallatszik a kutyaugatás, mert abból az irányból érkezik majd a jövendőbeli.

Szintén a lányok szokása volt a gombócfőzés András-napján. Kilenc fiúnevet papírszeletekre írtak, összehajtogatva, tésztába gyúrva gombóccá formálták.
Forrásban lévő vízbe ejtették azokat, s amelyik legelőször a felszínre jött, azt kikapták, és a néphagyomány szerint olyan nevű fiú lesz a lány jövendőbelije.

.